Шествието в подкрепа на Украйна: Оръжие за ВСУ - веднага! (видео)

Войната може да завърши само с пълна победа на Украйна, съд над Путин и неговия режим

Снимки: Faktor.bg

Снимки: Faktor.bg

Стотици граждани, които се събраха днес в центъра на столицата, за да изразят своята подкрепа за героичната битка на украинския народ срещу агресията на Кремъл, отправиха апел към парламента и правителството незабавно да изпратят оръжие и военна помощ на Украйна. Те призоваха политиците да престанат да саботират предоставянето на военна помощ на украинската армия

Българи и украинци се събраха след 17:00 ч. пред сградата на президентството по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Участниците в митинга и последвалото шествие са категорични, че войната може да завърши само с пълна победа на Украйна и съд над руския диктатор Владимир Путин и неговия режим. Събитието събра около хиляда души. 

Сред участниците нямаше действащи политици.

„През тези две години Украйна показа на целия свят, че на злото може и трябва да се противопоставяш, защото любовта към родината и стремежът към независимост дават огромна сила дори и на малки държави и народи“, споделиха организаторите на събитието.

София стана част от световната инициатива за солидарност с Украйна, в която днес се включиха около 60 страни. Тя беше подета от Световния конгрес на украинците, а у нас организатори са Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, сдружение БОЕЦ и образователният център „Украински вулик“.

Тази вечер сградите на Министерския съвет, Народното събрание и НДК бяха осветени в синьо и жълто – цветовете на националния флаг на Украйна.

1Ukraina_Mit.jpg

За съжаление страната ни все още не е предоставила обещаните на Украйна 100 БТР-а, които трябваше да са на фронта през миналата есен. Не сме изпратили дори подготвените зимни ръкавици за украинските защитници, за които даже не е необходим специализиран транспорт.  

Желаещите да направят дарения имат такава възможност – както за украинската армия, така и за хуманитарни каузи.
Украинските воини, които напуснаха Авдиивка имат насъщна нужда от нова екипировка.
Освен това се събират средства за протезиране – около 200 хиляди души в Украйна имат такава необходимост. Сред тях има над 1200 деца.