Шолц посочи конкретни стъпки, които могат да сложат край на войната в Украйна

Една руска победа в Украйна е заплаха за всички европейски страни, категоричен е германският канцлер

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Не се заблуждавайте, една руска победа в Украйна би била не само краят на Украйна като свободна, демократична и независима държава, но и драстично би променила лицето на Европа. Това би нанесло тежък удар на либералния световен ред. Бруталният опит на Русия да открадне територия със сила може да послужи като план за други авторитарни лидери по света. Повече държави биха рискували да станат жертва на подобни хищници. Това казва германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от The Wall Street Journal.

По думите му има няколко стъпки, които могат да направят възможно прекратяването на войната в Украйна. 

На първо място, трябва да продължи подкрепата за Киев. На 1 февруари Съветът на ЕС реши да отпусне допълнителни 54 милиарда долара финансова помощ на Украйна през следващите четири години. Това обаче трябва да бъде допълнено от още военна помощ. И това зависи от европейските лидери, които е необходима да вземат необходимите бюджетни решения. 

„Германия е готова да предостави на Киев дългосрочни споразумения за сигурност, така че Украйна да може да възпира и да се защитава срещу бъдещи руски атаки. Като силно индустриализирана страна и бъдещ член на ЕС, Украйна ще може да поддържа добре оборудвана, модерна армия, ако тя успее да отблъсне руската агресия. Тази перспектива повишава сигурността на всички нас", подчертава Олаф.

На второ място Западът трябва да продължи да се движи стратегически от двете страни на Атлантика. Защото „руският президент Путин всячески се опитва да подкопае нашето единство и да настрои нашите граждани срещу подкрепата на Украйна“, изтъква още канцлерът.

"Трябва да им докажем, че грешат, като убедим гражданите от двете страни на Атлантическия океан, че руска победа ще направи света много по-опасно място. Това също ще натовари нашите бюджети и ще застраши свободата и просперитета на всяка една страна в Европа“, убеден е Олаф.

Той заяви категорично, че Западът ще се противопостави на всякакви опити НАТО да бъде въвлечен във война с Русия.

"Трето, ние не се виждаме в състояние на война с Русия и не търсим конфронтация с нея. Ще се противопоставим на всякакви опити за въвличане на Северноатлантическия пакт в агресивната война на Русия срещу Украйна",  заяви германският лидер.

Не на последно място той изтъкна, че е много важно колективното възпиране и защита на НАТО да бъде надеждно.

"Колкото по-скоро Путин разбере, че ще сме единни колкото дълго време е нужно, толкова по-скоро войната в Украйна ще приключи. Единственият начин, по който можем да допринесем за траен мир, е чрез нашата подкрепа, единство и решителност. Трябва да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта канцлерът Шолц.