Шотландски политик сложи кръст на руската роля в „Аферата Скрипал”

Сергей Скрипал

Сергей Скрипал

Бившият шотландски първи министър и водещ на токшоу на RT беше попитан три пъти дали вярва, че Русия е отговорна за атентата срещу бившия шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри преди три години. „Мисля, че доказателствата са такива, каквито бяха представени, но какво общо има това с тези избори в Шотландия?“, каза той в „Добро утро, Шотландия“ на Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Обвиняват руския президент Владимир Путин в смъртта на поне дузина критици, както и в опита за убийство на Скрипал през март 2018 г. и лидера на опозицията Алексей Навални миналата година. Кремъл отрича участието си. Салмънд каза, че предаването „Шоуто на Алекс Салмънд”, съвместно творение с Тасмина Ахмед-Шейх, бивш депутат от Шотландската национална партия и кандидат от новата му партия, Алба, се продуцира от Slainte Media без RT.

Когато го попитаха отново за участието на Русия в отравянето в Солсбъри, той отговори само следното: „Представените доказателства се оказаха противоречиви и аз вярвам, че те трябва да бъдат представени пред международни трибунали и съдилища“. След това той добави: „Но аз ви казвам, че програмата, която загатвате във връзка с моите възгледи за международната политика, се прави независимо и се излъчва по RT. И това е доста необичайно, въпреки че телевизионните оператори като идея би трябвало да подкрепят правото на хората да изразяват свободно мнението си и да изготвят независими програми. "

Бивш двоен агент, 69-годишният Скрипал и дъщеря му Юлия се разболяха тежко през 2018 г., след като бяха отровени със създадения за руската армия нервнопаралитичен агент Новичок. И двамата оцеляха. Случайно отровилата се с Новичок Дон Стърджис, 44-годишна майка на три деца, почина. Нейният партньор Чарли Роули намерил, както на него му се сторило, изхвърлен флакон от парфюм, и й го подал. Флаконът съдържал Новичок.

Говорителят на Шотландската национална партия Стюарт Макдоналд каза: „Дори руснаците вярват, че Русия стои зад отравянето в Солсбъри, което уби Дон Стърджис. Това, че Алекс Салмънд не разбира това или не иска да го признае, ясно показва колко ниско е паднал. "

Разследвайки смъртта на Стърджис, Кралският съд установи, че в писмо от април 2018 г. на тогавашния правителствен съветник по националната сигурност сър Марк Седуил до генералния секретар на НАТО се споменава „киберинтересът“ към Скрипал през 2013 г., пет години преди покушението.

Салмънд заяви, че няма доказателства за руска намеса в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. и критикува призива на Барак Обама да се гласува против отделянето.

Салмънд също подчерта, че тогавашният премиер Дейвид Камерън е помолил Путин да подкрепи кампанията срещу независимостта.

През януари 2014 г. държавната руска информационна агенция ТАСС съобши, че Обединеното кралство е "изключително заинтересовано" от руската подкрепа за референдума, съобщение, по-късно взето от Sunday Herald .

Американското разузнаване нарече Русия основната чужда сила, която се опитва да повлияе на резултата от изборите през 2020 г. в полза на Доналд Тръмп. По-рано, по време на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, беше установено, че Русия активно се е намесила в изборите през 2016 г.

Салмънд нарече доказателствата за намеса "много незначителни" и на два пъти даде за пример публичната намеса на Обама в референдума за независимост, когато той заяви, че САЩ искат "силен, надежден, обединен и ефективен партньор".

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Путин ще "плати" за намесата и нарече руския лидер "бездушен убиец".