Ще има паметник на столичния кмет инж. Иван Иванов, въпреки скалъпените обвинения в атисемитизъм

На 17 септември ще бъде представена книга за него

Паметникът на легендарния столичен кмет инж. Иван Иванов ще бъде издигнат, въпреки опитите това да бъде осуетено – последният от тях е чрез скалъпени обвинения в антисемитизъм, съобщи проф. Вили Лилков.  

Освен това на Празника на София - 17 септември, в книжарница „Перото“ ще бъде представена книгата за инж. Иван Иванов „Некоронованият цар на София“.  При написването й авторката Снежанка Ракова е използвала неизвестни досега документи. Събитието е от 18:00 ч.

Паметникът му – дело на скулптора Борис Борисов, вече е готов.   

„Бяха провалени четири конкурса и едва след петия бе избран проектът на скулптора Борис Борисов.        Не исках да отговарям, но заваляха обаждания от медии за коментар, а атаките на новите „народни обвинители“ стават все по-агресивни. Та пиша затова – да Ви информирам, че засега пак са се задействали!“ – написа проф. Лилков във Фейсбук.

„Паметникът е реализиран (много е добър!) и остава да се монтира. Но от понеделник започна кампания (вече явна) срещу поставянето на Паметника, която е продължение на съпротивата от доста години. Научавам по мои канали, че нещата „са се влошили“ и бях посъветван през Фейсбук(!) да си оттегля предложението, защото инж. Иван Иванов бил ... ще паднете: "антисемит"!“ – продължава той.

По думите му, тома е втори „народен съд“ срещу легендарния столичен кмет. Приживе той е бил осъден на смърт от т. нар. Народен съд – през 1945 г. След обжалване присъдата му е заменена с 15 години строг тъмничен затвор, а през през 1948 г. е съдебно реабилитиран.

Проф. Лилков посочва, че дори през 1945 г. „съдът“ не е отправил към инж. Иван Иванов обвинение в антисемитизъм и нито един евреин по онова време не е твърдял подобно нещо. В архива на ДС има доклад от 1945 г., в който е написано, че той не приема националсоциализма.

„Дори народният обвинител на 4-и състав Георги Станкулов писмено заявява, че бившият кмет не може да бъде съден по Закона за Народния съд, т.е., че не са събрани доказателства за подвеждане под съд!“ – аргументира се проф. Лилков.

 „Бъдете сигурни – паметникът ще го бъде – това се превърна вече в моя кауза!“ – уверява той.