Ще попълни ли Русия армията си с 400 хиляди "доброволци": Британското разузнаване разкри триковете на Кремъл

Руските власти едва ли ще могат да осигурят 400 000 души да постъпят доброволно в редиците на руската армия. Така смятат от британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни от разузнаването, предава УНИАН.

Твърди се, че руските власти са избрали „доброволчески модел“ за увеличаване на числеността на военния персонал и решаване на кадрови проблеми, така че страната да има минимален брой несъгласни с подобни действия. (...) Съществува реална възможност обаче на практика тази разлика да бъде заличена и регионалните власти и да се  опитат да изпълнят задачите си по набиране на персонал, като принудят мъжете да се присъединят към армията“, отбелязва ведомството.

В средата на март в медиите излече информация, че от 1 април в Руската федерация ще започне ново набиране на военнослужещи по договор в армията. Според журналисти руските власти искат да попълнят редиците на армията с 400 000 военнослужещи по договор и вече са изпратени заповеди в регионите.

По-рано беше съобщено, че в руската Държавна дума е внесен проектозакон, който предвижда увеличаване на наборната възраст в Русия. Преди това на 21 септември миналата година президентът Владимир Путин обяви "частична мобилизация". В армията трябваше да бъдат взети само хора с военен опит, но медиите многократно съобщаваха, че са мобилизирани и хора без никакъв опит, коментирайки, че те ще се използват като пушечно месо във войната срещу Украйна.

Факт е, че Руската федерация претърпя огромни загуби в предизвикания от нея конфликт в Украйна. Руските загуби в него вече възлизат на 172 900 нашественици.

Превод: Faktor.bg