Ще позволят ли Външно и ДАНС провокация на Московската патриаршия в София срещу Украйна и Европа

Волоколамският митрополит Антоний

Волоколамският митрополит Антоний

Ще позволят ли Външно министерство и ДАНС делегация на Московската патриаршия, водена от Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия и реално заместник на патриарх Кирил (Гундаев) да пристигне в София за 

поредна хибридна операция срещу България , ЕС и православието

 Антоний трябва да пристигне днес в София със своя заместник протойерей Николай Балашов, който според руски медии е бил генерал от КГБ, а на тази длъжност е несменяем от 38 години, тоест от времето на СССР. Руските духовници нямат покана от БПЦ, тоест идват без благословение на патриарх Неофит и без решение на Синода, който до преди дни дори не е знаел за визитата. Организацията по  гостуването им се координира от главният секретар на Синода Герасим, който несъмнено е агент за влияние на РФ.

 Антоний замести на важния пост в Църквата Иларион Алфеев, който за непремерени изявления след началото на войната на Русия срещу Украйна бе разжалван и изпратен на заточение в Будапеща като обикновен поп. Така Антоний се издигна за един ден от редови иконом на патриарх Кирил до негов заместник и втори човек в Руската църква. 

Целта на визитата е 

БПЦ да признае в спешен порядък Томоса на сръбския патриарх

 в Белград за автокефалия на Църквата в Северна Македсония, който е подкрепен за сега само от Москва. Освен това БПЦ трябва да поеме и неофициален ангажимент да не осъжда руските военни престъпления в Украйна, както и да отлага признаването на новата Независима Украинска църква. Идеята е да се демонстрира авторитетът на Кирил Гундяев и да се покаже, че Вселенската патриаршия и Вартоломей нямат такава роля  и влияние в православния свят. 
Според осведомени източници на Faktor.bg Антоний и Балашов са с дипломатически паспорти и не са в забранителните списъци на ЕС и САЩ. За пребиваването им у нас не се налага формално издаване на виза от Външно, но министерството и ДАНС могат да забранят влизането им в страната, заради тежки обвързаности с престъпния режим в Кремъл и осъществяване на подривна дейност, насочена срещу интересите на България и Църквата й. Още повече, че в тази посока имаме 

добрия пример на Лондон и Берлин

 Преди месец и половина на Антоний бе отказано да влезе във Великобритания. Преди 20 дни пък участието му в Германия на конференция за диалог между православни, католици и протестанти предизвика истински скандал. Лично президентът на Германия Щайнмайер обяви, че не може представител на църква, която води мръсна война, да говори за мир между религиите и поиска руският духовник да бъде незабавно изгонен. Повдигнат бе и въпросът, как немските служби са допуснали Антоний. 
 За осуетяване визитата в България на руските духовници могат да проявят инициатива също прокуратурата, президентът и служебното правителство. Но последните две институции едва ли ще се задействат като се има предвид силното руско влияние под което се намират.
Всъщност активното мероприятие на Московската патриаршия срещу България и православието е стартирало още през ноември, твърдят нашите източници, от средите на Синода. Преди седмица Антоний и Вассиан Змеев, който е настоятел на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх при българския патриарх са били 

на оперативна визита в Скопие и Белград

 Вассиан от скоро е обявен  и за представител на Кирил не само за Българската, но и за Македонската църква. Той е на духовна мисия в София от 2018 година, живее в сградата на руското посолството и се слави като вярно оръжие на посланик Елеонора Митрофанова за въздействие и влияние.
Очаква се Антоний да оглави на 6 декември, вторник, литургията за измисления храмов празник на Руската църква в София „Св. Николай“. Предвижда се да служи с Ловчанския владика Гавраил, руски лобист в БПЦ.
Скандално е, че в цялата ситуация Дирекция по вероизповеданията, която в лицето на държавата се явява работодател на БПЦ, защото финансира изцяло разходите за заплати на духовниците и поддръжка на манастири и църкви мълчи и не предприема никакви мерки за неотрализиране на руската провокация. Ако допуснем Антоний да проведе активното мероприятие в София, няма защо да обвиняваме партньорите, че не ни допускат в Шенген. Това е просто първият жълт картон, а ни очаква и червен.
Важно е да припомним и факта, че на два пъти -  по време на Първата и Втората световна война, българската държава е отнемала храма „Свети Николай“ в София  от руското, а по-късно съветското посолство и го е предавала на  управление  и владение на Софийска митрополия. Поводът е, че Русия и комунистическият и наследник са противници на България във войните. Днес путинова Русия води мръсна война срещу Украйна, Европа, НАТО и православието, но България допуска руският храм да е амвон на кремълска пропаганда и място за подривни дейности.