Символът на имотната криза в Китай върви към ликвидация

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, може да бъде ликвидиран от съд в Хонконг, съобщават медии в Пекин, цитирани от CNN.

Заповедта за ликвидация идва, след като изпадналият в затруднение китайски гигант за недвижими имоти и неговите задгранични кредитори не успяха да постигнат споразумение за това, как да преструктурират огромния дълг на компанията. Съдът ще проведе още едно изслушване, което може да доведе до назначаването на ликвидатор за Evergrande.

Базираният в Шенжен предприемач се превърна в символ на имотната криза в Китай от 2021 г. насам, с общи задължения от над 328 милиарда долара в края на юни миналата година. През септември нейният основател и председател беше заподозрян в „престъпления“ и задържан от полицията. По-рано втората по големина компания за недвижими имоти в Китай, Evergrande не изпълни финансовите си задължения към кредиторите в края на 2021 г., разпалвайки криза в имотния сектор, която продължава да тежи върху икономиката като цяло. Бивш китайски служител каза миналата година, че Китай има достатъчно свободни имоти, за да подслони повече от цялото си население от 1,4 милиарда души.