Скандал: Фирма на кандидата на БСП за кмет на Ловеч осъдена за точене на ДДС

Кандидатът на БСП за кмет на Ловеч

Кандидатът на БСП за кмет на Ловеч

Българската социалистическа партия в Ловеч е поставена в тежка предизборна ситуация. Оказва се, че кандидатът и за кмет на областния център – Радина Банкова, е осветена не само като участник в схема за източване на ДДС от държавата, но управляваното от нея дружество вече е осъдено за това престъпление срещу фиска на две инстанции. Това разкриха пред Faktor.bg източници от града на Кольо Фичето. Те са скандализирани от факта, че лице, свързано с фирма опитала да измами държавата, сега 

претендира да ги управлява с девиза „За по-добър живот в община Ловеч”

Радина Банкова е представител и собственик на фирма „Крис Фешън Индъстрийс“ АД на която е наложен ревизионен акт (РА) Р-04001115008716-091-001/03.05.2016 г. от Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика” (Д-ОДОП) на ТД на НАП-Велико Търново. С него е постановено „Крис Фешън Индъстрийс“ АД да изплати укрито ДДС за период от края на 2014  до третото тримесечие на 2015 г.

radina_bankova1.jpg

НАП-Велико Търново е наложила на фирма „Крис Фешън Индъстрийс“ АД с Ревизионен акт изплащането на 27 454,91 лв. невнесено ДДС и са определени лихви в размер на 2182,07 лв. 

Казусът е класически

Радина Банкова има дружество в Република България, което се казва „Крис Фешън Индъстрийс“ АД. Има и дружество в Германия регистрирано като “KRIS FASHION” GmbH. 

Когато се прави износ от дружество регистрирано в страна членка на ЕС до друго дружество в държава членка на ЕС се ползва така нареченият данъчен кредит (данъчният кредит е сумата на данъка, която дадена фирма може да приспадне от данъчните си задължения). Но проверка на НАП  установява, че фирмата на Банкова прави фиктивна продажба на стоки от Крис Фешън Индъстрийс“ АД (България) на “KRIS FASHION” GmbH (Германия), като ползва данъчен кредит. В действителност стоката отива при различни търговци в Швейцария, установява проверката. Така реално е използвана класическа схема за фиктивен износ към страна членка на ЕС, за да си укрие ДДС-то, а в действителност, продукцията отива директно от България към Швейцария (доказано, чрез товарителниците на стоката, б.р.) която не е страна от ЕС и е държава към която задължително се плаща ДДС.

По този начин Радина Банкова се е опитала да си спести 27 454,91 лв. ДДС само за цитирания период, установяват ревизьорите.
Изпълнението на търговските сделки е на територията на България, а според ЗДДС следва, че „Крис Фешън Индъстрийс“ АД (България) е трябвало да начисли 20% ДДС върху тези продажби  и съответно да ги внесе в бюджета.

„Крис Фешън Индъстрийс“ АД обаче е декларирало некоректно продажбите като ВОД (вътрешно общностна доставка), които са освободени от начисляване на данък добавена стойност.

Така фирмата на Радина Банкова е ощетила бюджета, категорични са данъчните експерти. 

Настоящия кандидат за кмет на Ловеч Радина Банкова обаче оспорва ревизионния акт на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика” на ТД на НАП-Велико Търново първо пред Административен съд Велико Търново.  Но съдебен състав в старата българска столица с Решение № 257/11.06.2018 г. отхвърля жалбата на „Крис Фешън Индъстрийс“ АД и постановява да бъде изплатено ДДС и лихви, които са установени по ревизионния акт. Няколко месеца по-късно и Върховният административен съд(ВАС) с Решение №3311 от 07.03.2019 г. оставя в сила Решение № 257/11.06.2018 г. на магистратите от Велико Търново(виж прикачените файлове решенията на АС Велико Търново и ВАС,б.р.). 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

За гражданите на Ловеч обаче остава моралният казус дали могат да доверят за следващите четири година управлението на града си на собственик на дружество, свързано с ДДС измами, към които обществото е чувствително, защото приходите от него са най-голямото перо в бюджета и съставлява почти половината от всички постъпления. Възможно е  Корнелия Нинова и „Позитано” 20 да са подведени за избора на свой претендент за градоначалник на Ловеч, но БСП дължи обяснения пред избирателите, които едва ли биха простили измама към държавата.

Прикачени файлове