Скандално: Въпреки тежки гафове, Радев назначава днес полковник Сотиров за шеф на Служба „Военна полиция“

Ивайло Сотиров

Ивайло Сотиров

С   порект за Указ на президента на републиката 191 от 6  август 2021 г.,  който ще бъдепубликуван в брой 65 на „Държавен вестник“  полк. Ивайло Сотиров  е назначен  за директор на Служба "Военна полиция". Произведен е и в звание "Бригаден генерал“. Това научи Faktor.bg свои източници в Министерство на отбраната. От януари тази година той заемаше същия пост като временно изпълняващ длъжността. Полковникът се прочу с два тежки гафа само за няколко месеца. През месец март, при разкриването и залавянето на шпионската група, работила в полза на Русия, единият от арестуваните успя да избяга от ареста на Военна полиция, а след няколко часова полицейска акция на територията на цяла София той бе арестуван в близост до руското посолство. Става дума за Иван Иванов, обявен за резидент на Кремъл у нас. Гафът беше толкова скандален, че Главният прокурор Иван Гешев директно обяви пред медиите,  че няма никакво доверие на Военна полиция, тя е пробита и отказа да ползва състава й при реализирането на операцията срещу руските шпиони. По-късно започна разследване, което трябваше да установи как шпионинът е избягал и кой му е помогнал, но вече четвърти месец инцидентът е заметен, а виновни няма или поне не са обявени официално пред обществото.

Преди месец друг гаф беляза работата на временния шеф Сотиров. Става дума за  скандала с американски военни, които по време на учение объркаха обекта и влезнаха в  частен склад в Чешнегириво. Военна полиция е имала задача да проведе контрол и охрана на учението. Но по неясни обстоятелства точно тя поема вината за объркването и нахлуването в частния имот, въпреки че службата няма отношение към организацията, съгласуване на действията и осигуряване на безопасността на участниците. Полковник Сотиров обаче решава веднага да накаже военните полицаи, които са били дежурни на терена, за да изпъкне пред служебния министър. Започва вътрешно разследване, а наказаните момчета са подложени на нечовешки натиск да поемат вината. Всеки ден са държани на разпит по цял ден, притискани са, мачкани са, заплашвани са, разказват техни близки. Така се стига до неочаквана трагедия. Единият от набедените за виновен за компрометираното учение на американците – 31-годишният старши лейтенант Тодор Манчев, се самоубива по време на учение със служебния пистолет, след като не е издържал на психологическия натиск от ръководството.

Въпреки тези два тежки провала, за по-малко от 6 месеца полковник Сотиров е получил доверието на военния министър, премиера Янев и президента Радев. Негови колеги с ирония подмятат, че може би точно изпускането на руския шпионин и наказания офицер са задкулисният стимул  и атестация за бляскавата му кариера. Освен това Сотиров е с правилен произход. Твърди се, че баща му е  политически комисар на Тетевенския партизански отряд, а по-късно и командващ Инженерни войски. Президентът Радев пък показа през години прекарани на „Дондуков“2, че е радетел на шумкарите и комунистическите терористи, които почита като герои. Верността му към Русия е също неизменна. Проблемът е, че целият  политически елит демонстрира пълно мълчание и безразличие към случващото се в една от важните служби за национална сигурност.
По предварителна информация церемонията ще бъде в 11,30 часа в президентството.

Днес случаят с мъртвия военен полицай и инцидента в Чешнегирово влизат в парламента. Военният министър ще дава обяснения пред депутатите.