Скопие отправи заплаха към "Евронюз България“

Достъпът до медийния пазар за български медии е сведен до минимум

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Македонските власти са започнали процедура по официално предупреждение и заплаха от наказание и налагане на гигантска глоба на местен кабелен оператор, който разпространява големия телевизионен канал на Европейския съюз „Евронюз“ от България. Местният кабелен оператор има "безсрочен договор с българското дружество, което излъчва Евронюз България". Този договор дава право на македонския оператор да разпространява програмата на „Евронюз“ на територията на цяла РСМ.

В писмото на местния СЕМ (Агенцията за аудио и аудиовизуални медийни услуги), изпратено до оператора, се казва, че е имало проверка от техни компетентни органи, който е установил нарушение. До момента, както и в миналото, въпросният СЕМ не е искал от македонския оператор да предостави каквато и да е документация или договор, с който операторът има право да разпространява „Евронюз“. Операторът е заплашен да получи огромна глоба за липсата на каквото и да е нарушение от негова страна.

Както е известно, в РСМ достъпът до медийния пазар за български медии е сведен до минимум и всяка инициатива за присъствие на каквато и да е българска медия се изправя пред всевъзможни и абсурдни препятствия.

Агенция БГНЕС се обърна за официална позиция към Министерство на външните работи от където очаква реакция