РСМ трябва да върне на ЕС 660 000 евро заради измама със софтуер

Разследването вече е приключило, има дело

Проект от 2015 г. на стойност 660 000 евро за софтуер в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство (МЗГВС) на РС Македония стана обект на внимание на ОЛАФ. Европейската служба за борба с измамите е констатирала нередности и е препоръчала Скопие да върне парите.

Както информира днес земеделският министър Люпчо Николовски, не става въпрос за договор или дейност, свързана с Програмата за развитие на селските райони (IPARD), а за проект, който е реализиран чрез подкрепата на IPA за Министерство на земеделието.

Разследването вече е приключило и има конкретно дело с конкретни правни действия по случая. По случая е информирана прокуратурата на Македония, а земеделското министерство настоява за пълно изясняване на случая.

Министър Николоски подчерта, че по програмата IPARD има на разположение 120 млн. евро, които трябва да бъдат използвани максимално.

Той показа и документа, според който „ОЛАФ е приключил разследване за злоупотребата със средства по ИПП чрез проект, изпълнен през 2015 г., и се отнася до Споразумението, подписано на 20 ноември 2015 г., след тръжна процедура „Актуализиране на информационна система за земеделие и създаване на системи за обмен на данни между МЗГВС и други компетентни институции, проведена по децентрализиран начин, в рамките на Програмата за подпомагане на прехода и модернизация на институциите“. /БГНЕС