Sky News: Иран нападна Израел заради слабостта на Запада

"Игнорирането на този факт може да доведе до разпад на световния ред"

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

Атаката на Иран срещу Израел и войната в Украйна показват нарастваща слабост от страна на Запада при възпирането на заплахите. Игнорирането на този факт може да доведе до разпад на световния ред, предупреждава британската журналистка Дебора Хейнс в коментар за Sky News. Тя посочва, че на Запад все по-често звучат призиви към бързо превъоръжаване, тъй като Русия, Иран, Китай и Северна Корея натрупваха военна мощ докато европейските страни разграждаха своята.

Ракетно-дроновата атака на Техеран показа, че авторитарните държави стават все по-дръзки – тя беше предприета въпреки предупрежденията на САЩ и Великобритания.

Въпреки че Израел и съюзниците му свалиха голямата част от иранските ракети и дронове, подобна защита изисква огромно количество скъпоструващи боеприпаси за противовъздушната отбрана. Освен това, не може да се гарантира същата ефективност при по-голям брой такива атаки.

"Източник от западните служби за сигурност заяви, че готовността на Техеран да одобри такава мащабна атака показва, че режимът е въодушевен от слабостта на Запада по отношение на войната на Русия срещу Украйна, кадето руските войски бавно укрепват позициите си",посочва Хейнс.

Ако в началото на пълномащабната война Русия беше унижена, когато украинската армия с помощта на западните оръжия успя да я изтласка от голяма част от завзетите украински територии, сега ситуацията е променена.

Путин постави икономиката си на военни релси и активизира производството на техника и боеприпаси, като същевременно купува големи обеми боеприпаси от Иран и Северна Корея. А западните страни правеха остри изказвания, но действаха много бавно. Поради това украинската армия се изправи пред сериозен дефицит на въоръжения, от който се възползва Русия.

И опасността ще стане още по-голяма, ако този дефицит не бъде попълнен.

Неспособността на съюзниците от НАТО да позволят на Украйна да се противопостави на руската агресия ще е разрушителна не само за Украйна, но и ще е ново доказателство пред другите авторитарни режими  като Пекин и Пхенян за ефективността на твърдата военна сила, се казва още в публикацията.

„Това на свой ред може да създаде заплаха за начина на живот на всеки човек в която и да е либерална демокрация по света", подчертава авторката.

Превод Faktor.bg