След 18-часов маратон народните представители не успяха да приключат с промените в Изборния кодекс

След близо 18 часа заседание в 3 без 10 депутатите стигнаха до параграф 42 в законопроекта за Изборния кодекс. 25 минути преди това се оказа, че няма кворум, след като една 30-ина народни представители се регистрираха. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин прецени, че дебатите все пак могат да продължат. Асен Василев и негови колеги от "Продължаваме промяната" бяха категорични, че няма да отстъпят и да се предадат, като оставят в залата само народни представители от БСП. Те критикуваха Вигенин, че се оставя да бъде "използван" от ПГ на ГЕРБ и ДПС, които на практика го изоставиха да води заседание в почти празна пленарна зала. Социалистът сам даде почивка и свика председателски съвет, на който беше решено Анна Василева Александрова да прочете още 3 параграфа от кодекса. След кратки дебати народните представители се разделиха малко преди 3 часа и отложиха гласуването за следващо заседание. 

По-рано в пленарната зала беше гласувано да се върне хартиената бюлетина. Депутатите не приеха предложението на ДПС за сканиращи машини. По време на дебата народните представители от ПП и ДБ напуснаха заседанието. Кирил Петков призова от трибуната за подкрепа от избирателите на двете формации. Така в 18:30 часа се стигна до протести пред Народното събрание. В полунощ от "Възраждане" решиха да разнообразят колегите си и по инициатива на Цончо Ганев всички станаха прави, за да изслушат химна на България. До 18-часовия маратон се стигна и заради настояване от депутати, които са против предложението на т.нар. "хартиена коалиция" за прегласуване на почти всяко предложение. Освен това през днешния ден заваляха процедури по начина на водене, които в голяма част от случаите бяха използвани като изказвания срещу опонентите. 

Беше решено още резултатите да се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва. Район чужбина остана, но без яснота за броя на определянето на мандатите зад граница. Вместо тъмни стаички ще има паравани. Ще има и видеозаснемане в изборния ден, а заявленията за нова секция в чужбина остават 40.