След като републиканците саботираха помощта за Украйна и в Сената, Белият дом търси обходни варианти

Включително комплексни размени на въоръжения

Републиканците блокираха помощта за Украйна и в Сената на САЩ, след като по-рано републиканското мнозинство в Конгреса не остави шанс тя да бъде гласувана.  Дори да се постигне напредък има огромни съмнения, че помощта реално ще бъде предоставена, с оглед на категоричната съпротива от страна на републиканците и особено на бившия президент Доналд Тръмп – сега претендент за републиканската президентска номинация, съобщава The New York Times.

Отбелязва се, че екипът на президента Джо Байдън настоява да се приеме двупартийният законопроект, включващ укрепване на границата с Мексико и помощ за Украйна и Израел, но същевременно търси други варианти да помогне на Киев. Във Вашингтон и Европа се обсъждат алтернативни възможности, включително арест на повече от 300 милиарда долара активи на руската централна банка. Това обаче се оказа по-сложно, отколкото се очакваше.

Американски служители признават, че на хоризонта няма нищо, което да се сравни по мащаб с предвидените 60 милиарда долара за Украйна, които бяха посрещнати от републиканците в Конгреса с яростен отпор. Тази помощ би позволила Украйна да получи усилена противовъздушна отбрана, повече танкове и ракети, както и огромен поток от боеприпаси.

Обсъжда се възможността за комплексни размени на въоръжения, както направиха Япония и Южна Корея – те предоставиха на САЩ свои артилерийски снаряди, давайки възможност на Вашингтон да предостави на Украйна помощ в по-голям обем.

Възможен е вариант европейски страни да платят за американското оръжие и доставките му до Украйна.

Същевременно самата Европа не е в състояние да увеличи чувствително доставките на боеприпаси със собствени сили.