След оставката на Стефан Янев да преформатират и правителството!

Димитър Попов

Премиерът Кирил Петков най-сетне поиска оставката на военния министър Стефан Янев. Това е първото му адекватно действие от три месеца насам.

Чета воплите на военния министър по този повод и направо не мога да повярвам колко перфидна е руската пропаганда и колко добре и дълбоко маскирани са нейните агенти. Янев ми говори, че България в тази ситуация трябвало да бъде неутрална, защото искал да се защитава българския интерес. Не бивало да сме жертва на игрите на големите. Иначе щяло да стане страшно, да ни принудят да приемаме санкции, които ще имат социални, финансови и икономически последици, тежки за страната и т.н. Сиреч българския интерес е само икономически, ние политически интерес да сме с НАТО и ЕС нямаме. Ако оттам не текат ядене и пиене, както и пари, за какво ни е на нас да членуваме в тези съюзи! 

И този човек е военен министър по време на реална война, на 200 километра от България! Ами ако утре руските орди дебаркират във Варна за да защитават руските граждани по Черноморието, този министър какво ще нареди на българската армия? Да ги посрещнем с хляб и сол и да ги обявим за руски туристи? Или ще разреши на руската армия да инспектира имотите по Черноморието?

Не вярвам, че Стефан Янев, както и неговия патрон Румен Радев не разбират колко голям грях вършат пред България в момента. Грехът им не е в това, че са русофили. Той е в това, че не го казват публично, че са агенти под прикритие на Кремъл, че се преструват на натовци, а изпълняват руски нареждания - да демонстрират колеблива натовска позиция, което върши повече работа на Москва в момента, защото тя го използва като доказателство за разцепление в НАТО. Ако Радев и Янев не разбират този нюанс, значи не са държавници изобщо. Но аз мисля, че отлично го разбират, което означава, че говорим за

национално предателство на генерали по време на война!

Що се отнася до патриотичните нотки във воплите от военния министър – да прочете какво пишат от Възраждане. Същото е! А те както е известно си развяват на воля руското знаме, не българското.

Така че стъпката на Кирил Петков да изгони Янев е съвсем правилна. Да беше обаче само Стефан Янев проблема – с мед да го намажеш!

За нас проблем е и руското влияние в медиите, които от години вече промиват мозъците и превърнаха 30% от българите в зомбирани русофили.  Огромната вина за това е на бившия премиер Борисов, на Корнелия Нинова, на президента Румен Радев, а в момента на ръководството на ДАНС и на останалите служби, които не правят нищо за да ограничат руската пропаганда в България. 

Освен оставката на Янев, премиерът трябва да иска спешна

проверка на руските тролски фирми в България

Те са впрочем добре известни, знаят се и хората, които ги управляват, знае се откъде вземат парите за дезинформацията, с която заливат социалните мрежи. Необходима е воля от страна на правителството да ги постави под пълен контрол на държавата. 

Но и това няма да е достатъчно за да се намали огромното руско влияние у нас. Необходимо е също партиите, които имат електорат с проевропейска и пронатовска ориентация – Продължаваме промяната, Демократична България и ГЕРБ, да поставят в ъгъла опасните за българския суверенитет русофилски партии БСП и Възраждане и да преформатират правителството така, че то да стане годно за съвместни действия с нашите съюзници в НАТО. 

Ние сме във война, ние и Европа

Няма място за сантименти, за дребни омрази и боричкания. На война се спасява държавата, а нашата зависи изцяло от съюза с НАТО, със САЩ и с Европейския съюз. Нашето бъдеще е свързано с Европа и ако сега поставим това под съмнение, пред лицето на толкова агресивен, циничен и въоръжен с ядрено оръжие враг като Русия, можем да изгубим България изобщо. 

Всякакви колебания по време на война са все едно да си свалиш бронираната жилетка, когато по тебе стрелят с бойни куршуми.

Разбира се, всичко, което изброих, зависи инициативата и мъдростта на един човек – Кирил Петков. Силно съм притеснен, че той показва липса на управленски опит и на държавническа мъдрост. Дали няма адекватни съветници или му липсват качествата на държавник, аз не знам, но той очевидно не познава реалните механизми на властта, нито дебрите на политиката. Струва ми се, че неговия приятел Асен Василев има повече качества за премиер и би могъл да свърши повече работа в тази трудна ситуация. Така ми се струва поне...

Във всеки случай промените в управлението у нас са задължителни, никой няма да ни чака да се туткаме. Путин е опасан с ядрени бомби терорист, който държи като заложник Европа. Той дори повиши готовността на ядрените си сили. Мнозина военни експерти вече отбелязаха, че това е особено опасен ход и на него не трябва да се отговаря реципрочно, защото подразбиращото се поставяне в бойна готовност и на силите на НАТО може да доведе до ядрен конфликт.

В това отношение обаче ми се струва, че експертите грешат. Ако Путин е готов да натисне копчето, няма никакво значение дали САЩ ще повишат и своята бойна готовност или не.

По-важно е да знаем дали Путин наистина си е загубил ума. Има рискован тест за да разберем това и мисля, че сега е момента НАТО да го приложи. Докато Путин дрънка оръжия в Украйна,

НАТО трябва да започне мащабни военни учения в Прибалтийските държави, Румъния, Полша и България

Мащабни означава с поне 300 000 войници и съответната бойна техника, включително балистични ракети. Разбира се, те ще са били планирани отдавна и случайно са съвпаднали с войната в Украйна. 

Ако Путин иска ядрена война, той ще провокира конфликт с НАТО и поне ще го посрещнем подготвени. Ако не я иска, решително настроен враг отсреща ще го отрезви. 
Звучи ви откачено сигурно, обаче аз не виждам друг начин за справяне с толкова войнолюбив диктатор, който се е въоръжил до зъби и превръща войната в поминък. Ако той иска ядрена война, не можем да я спрем с молби и санкции. Можем само да я посрещнем подготвени, това е истината. Всичко друго е ужас без край...