След побоя в Скопие - евродепутатите от ГЕРБ-СДС настояват за реакция от европейските лидери

Това отношение не е резултат от футболни емоции

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС апелират за остра реакция от лидерите на европейските институции след побоя в Скопие над български граждани преди футболната среща между “Левски” и “Шкупи”. В отворено писмо, адресирано до Председателя на ЕП Роберта Мецола, на ЕК Урсула фон дер Лайен, до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и до председатели на парламентарни комисии в ЕП, евродепутатите излагат фактите по случая, като подчертават, че това са сериозни нарушения на правата на човека породени от омраза. Евродепутатите осъждат агресивното отношение към българите, съобщиха от ГЕРБ.

Авторите на писмото смятат, че това отношение не е резултат на футболни емоции и страсти, каквито не са изключение по време на спортни състезания, а основната причина за агресията е постоянното нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от академичните среди там.

“Ние констатираме, че политиката на омраза към България, която от много години водят политици в Р Северна Македония е поразила вече и много от гражданите”, се посочва в обръщението. В текста се припомнят редица нападения над български културни клубове в Северна Македония, нападения над граждани с българско самосъзнание, недопускането на българска делегация - включително с д-р Андрей Ковачев - в страната.

“С голяма тревога ние Ви обръщаме внимание на факта, че характерният за Република Северна Македония език на омразата, който е констатиран в доклади на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент вече е преминал в действия породени от омраза към България и българите”, пишат евродепутатите, като добавят: “Това негативно отношение към европейска България и дискриминацията на македонските българи в Р Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята негативни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия.”

Инцидентът отпреди няколко дни показва ескалацията на антибългарската политика, която от много години водят политици в Република Северна Македония и която вече е обхванала и много от гражданите.

“Езикът на омразата спрямо европейска България и българите, както и агресията предизвикана от омраза, не са европейски ценности”, припомнят евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов. /БГНЕС