Каква ще е съдбата на ЧВК "Вагнер" след смъртта на Пригожин?

Деморализация и деградация или ново бъдеще се очертава пред вагнеровци?

Бъдещето на ЧВК "Вагнер" без лидер остава несигурно. Това е една от констатациите в последния доклад на Института за изследване на войната. 

Руски новинарски агрегатор твърди, че съветът на командирите на "Вагнер" се е събрал късно снощи, за да подготви съвместно изявление и да обяви какво ще се случи с групата в близко бъдеще. Агрегаторът, цитирайки неназован източник, също твърди, че "Вагнер" отдавна е разработила механизъм за смекчаване на последствията от смъртта на Пригожин и Уткин. Източникът обаче отказа да разкрие какво включват подобни мерки, но отбеляза, че "при всеки сценарий те ще бъдат лоша новина".

Каналите, свързани с "Вагнер", призоваха руските медии да се въздържат от спекулации относно Пригожин, съдбата на "Вагнер" и съвета на командирите. Известен руски военен блогър, за когото е съобщавано, че е свързан руската Държавна дума, твърди, че персоналът на "Вагнер" все още е "на позициите си" в Беларус и Африка, и отрече твърденията, че персоналът на "Вагнер" се евакуира.

Пригожин и Уткин безспорно бяха лицата на "Вагнер" и тяхното убийство ще има драматично въздействие върху командната структура на групата и на нейния бранд.
Командирите и бойците на "Вагнер" може да започнат да се страхуват за живота си или да се деморализират.

Намесата на руското МО и Кремъл в операциите на "Вагнер" и отсъствието на Пригожин - който би се борил за нови възможности за персонала на "Вагнер" - може допълнително да доведат до деградация на групировката.