Кремълска опашата лъжа: Горките руски милионери прибират децата си в Русия с частни самолети, само там било спасението

Случаят, за който разказва Захарова, обаче, няма нищо общо с действителността

Мария Захарова

Мария Захарова

ТАСС публикува сензационно и, както се оказва, напълно лъжливо, твърдение на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова:

В профила си във Фейсбук тя разказва следната "сърцераздирателна история":

Позвънили и богати руснаци, чиито деца живеят в Лондон. Те разтревожени и съобщили, че искат да върнат децата си в Русия, защото в Англия са "отменили" медицинските застраховки.

Според Захарова разговорът протекъл така:

— Искаме да изпратим в Лондон частен самолет за нашето момченце, което отдавна живее  там.

— А  какво се е случило?

— Как какво? Пълен колапс!

— Не може да бъде. Те са опора на цивилизацията. По-добре да стои там?

— Каква цивилизация! В Англия отмениха медицинските ни застраховки. Тестът струва 450 паунда. Само в Русия, само в Русия!

 И Захарова си прави следните изводи:

"Толкова години ви правиха на глупаци заради парите ви. Вие се правехте на глупаци и плащахте със злато да илюзии, вместо да помагате на страната и народа си, които с титанични усилия, търпение и любов възстановяваха държавата след разпада на СССР.

И в още много други страни, където изнесохте парите си, купувахте недвижимост и откривахте бизнес ви показаха вратата. Жестоко и неемоционално, с думите: Нищо лично, просто бизнес.

А сега, сега правите опашки по летищата и викове: Ние сме граждани на Русия!

Така ли?", пита ехидно Захарова.

Постът на Захарова беше публикуван в много от прокремълските медии в Русия.

Случаят, за който разказва Захарова, обаче, няма нищо общо с действителността, пише https://theins.ru/ в рубриката си "Анти-фейк".

На 27 март беше публикувано официално съобщение на Асоциацията на британските застрахователи, че медицинските застраховки се отнасят изцяло за COVID-19 и всеки, който има такава застраховка може безплатно да се тества за коронавирус, както и да бъде лекуван в случай на заразяване.

Освен това британското правителство е доставило 3,5 млн и е поръчало още няколко милиона теста, които ще се предоставят безплатно или срещу минимално заплащане.

Превод: Faktor.bg