Обвинения в шпионаж Малинов заигра със здравето на българите - дарява на БЧК предизборно 1000 ваксини "Спутник V"

Малинов пробутва руската ваксина в България

Малинов пробутва руската ваксина в България

Партията на предадения на съд за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов „Възраждане на отечството” имитира предизборно грижа за здравето на българите. Шефът на русофилите ще дари хиляда дози от Руската ваксина "Спутник V" на БЧК. Това става ясно от предложение, което Малинов е адресирал до проф. д-р Красимир Гигов - генерален директор на Българския червен кръст.

Ето какво пише Малинов до БЧК: “Уважаеми проф. Гигов, изразявайки огромното си уважение към ръководената от Вас организация се обръщам към Вас с предложение ПП „Възраждане на Отечеството“да дари на БЧК 1000 дози от ваксината „СПУТНИК V“. Спутник V се използва в 46 страни в света. Няма никаква законова пречка 47-та страна да бъде България. Общностното право на ЕС разрешава на национално ниво всяка държава да управлява своята политика на здравеопазването. На това правно основание Унгария и Австрия вече използват руската ваксина Спутник V. Словакия също поръча 2 млн. дози. Срещаното в публичното пространство възражение, че руските ваксини не са одобрени на територията на EС, е неприемливо. В българското здравно законодателство съществува Наредба № 10 от 2011 година за внос на неразрешени на територията на Република България лекарствени продукти. Тази наредба се прилага вече цяло десетилетие у нас. Уважаеми проф. Гигов, За ръководството на ПП „Възраждане на Отечеството“ ще бъде чест, ако БЧК приеме нашето дарение!„

С твърде спорен предизборен жест Николай Малинов заиграва със здравето на българите, вместо да даде личен пример с 1000 активисти на „Възраждане на Отечеството“, които доброволно да се ваксинират с руския продукт.  "Спутник V" не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, а преди седмица българският парламент отказа да ваксинира с нея гражданите. Тепърва предстои да видим дали БЧК ще се хване хибридната провокация.