София вече има улица на името на Вили Кавалджиев

Официално и вече с табела в София има улица на името на Вили Кавалджиев, емблематичен за българския рок и демокрацията в България бард. Тя се намира в столичния ж.кв. „Лагера“. Новината съобщава на фейсбук страницата на ж.н. Лагера Любо Богданов.  

Вили Кавалджиев (1945- 2010) е известен рок изпълнител, бард. Наричан е ”Блусарят на демокрацията”. Негов е цитатът: “Рокът за мен е един вечен огън. Все се мъчат някои хора да го загасят през годините – заливаха ни с вода, пречеха ни, но не можаха да го загасят.”

Професионалната си кариера Вили Каваджиев започва през 60–те години в група “Викингите”. След това е солист на няколко формации: “Лира 70“, ”Импулс”, ”Златни струни” и на “Тангра”. Първият му самостоятелен албум „Вярност“ излиза през 1981 г., след което следват „Вечно на път“ (1986) и „Мадона“ (1994).

Изпълнението му на песента „Очакване“ (по текст: Михаил Белчев) печели I награда на Младежкия конкурс за забавна песен през 1979 г. През лятото на 1980 г. на сцената на Летния театър в Слънчев бряг той изпълнява „Виргиния“, с която печели III награда в конкурса за песни на „Златният Орфей“, станала след това голям радио-хит. С „Близо до мен през 1992 г. печели Голямата награда „Златният Орфей“. 

Малко известен факт е, че в дует с Маргарита Хранова изпълнява песента „Оставаме“ от филма „Оркестър без име“. 

За последен път Вили Кавалджиев излиза на сцена през 2008 г. на фестивала "Цвете за Гошо" в памет на певеца Георги Минчев.