Spiegel: 30 местни германски депутати искат спиране на помощта за Украйна

Не споменават извършените от Русия военни престъпления

В Германия над 30 депутати от окръг Укермарк в Бранденбург излязоха с открито писмо, в което настояват да се прекратят доставките на оръжие за Украйна, съобщава Spiegel.

Политиците призовават канцлера Олаф Шолц и председателката на Бундестага Бербел Бас да "поемат отговорност за мирен изход вместо по-нататъшни доставки на оръжие".

Те повтарят тезата на Кремъл, че въоръжаването на Украйна ще доведе до по-нататъшна ескалация на войната.

В едно от изреченията си те осъждат „най-категорично“ нахлуването на Русия в Украйна, но не казват нищо повече. Не се споменават извършените от Русия военни престъпления и нито веднъж не е назован персонално Владимир Путин.

Писмото е подписано от 32-ма души, сред които няма нито един представител на Зелените, но има членове на ХДС, ГСДП, Лявата партия.

Лидерът на групата на ХДС Ян Редман заяви, че не е имало ограничения за подписването на писмото.

Парламентарната група на ГСДП се дистанцира от обръщението на депутатите от Укермарк, като обяви, че не може да подкрепи "едностранно изявление, което не назовава агресора и не посочва необходимостта от съответната отбрана на Украйна“. Въпреки това двама представители на партията са подписали писмото.

На въпрос на Spiegel депутатът от районния съвет Волфганг Зайфрид заяви, че няма да оттегли подписа си, защото не одобрява начина, по който парламентарната група на ГСДП се е дистанцирала.

Превод Faktor.bg