И небето плака с феновете на Левски на паметника на Гунди

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Паметник на Георги Аспарухов - Гунди бе открит, а небето плака заедно с феновете на Левски за "синия" идол. Събитието се състоя в столичния парк „Гео Милев“. Локацията не е случайно избрана. Легендата на Левски е живял в близост до мястото, където днес бе увековечен.

Минути преди официалната част заваля дъжд, който въобще не уплаши стотиците привърженици. Те приеха това като ясен знак, че дори небето рони сълзи за великия Гунди. Много от тях същото не успяваха да сдържат емоциите си, а точно в 16,00 часа, за когато бе обявено началото на събитието, спря да вали.

Паметникът е изграден по идея на фенклуб "Гунди-Редута", осъществена от Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“, Асоциация „Levski Family” и най-вече благодарение на хиляди дарители.

Да отдадат почин на Аспарухов дойдоха неговата сестра Лидия, съпругът й Димитър Каров, който е една от най-големите волейболни легенди на България, му Мария, двете й деца. Сред поканените бяха и представители на няколко от големите родни клубове, както и на Министерството на културата, Столична община и Столичния общински съвет.

Думата бе дадена първо на Каров.

"Скъпи приятели. В този тържествен ден. Тази мечта за всички нас, за всички вас - този величествен паметник, искам да благодаря на хората, които дадоха идеята. Това са младите членове на клуб "Гунди-Редута". Всичко започна от тях. Благодаря и на община "Слатина", която поде инициативата. Благодаря и на всички хора, които участваха с много или малко, за да се изгради това величие. Благодаря от душа и сърце. В тази паметна година, в която се навършиха 80-години от рождението на Георги и 52 години от неговата кончина, дойде и времето тук, в "Редута", да стои тази гениална фигура, която радваше всички, която радваше цяла България, която бе зачитана от цяла Европа и от целия свят. Всички трябва да бъдем горди", заяви 79-годишният Каров.

След това на сцената се качи един от основните мотори на проекта Милен Панайотов, председател на Levski Family - благотворителното сдружение към Националния клуб на привържениците.

"Благодаря на всички, които сте тук и уважихте поканата ни да присъствате в исторически момент, не само в историята на "Левски", но и в историята на България. Нашият девиз от първия ден беше "За Гунди, за "Левски", за България". Благодаря на хилядите дарили средства и труд за осъществяването на този грандиозен проект. Благодаря на фенклуб "Редута", защото те бяха инициаторите на този проект. Идеята дойде от фенклуб "Редута". Благодаря на всички останали фенклубове в България. Благодаря на всички. Благодаря на сдружението "Левски на левскарите", не само за финансовата помощ, а и заради последните две седмици - озеленяване, огради, доброволен труд - всичко беше организирано с тяхното съдействие", заяви той.

Изказа се и кметът на район Слатина Георги Илиев: „Благодаря на всички, които сте тук. На всеки един, който допринесе това нещо да може да се случи. Благодаря и на скулптора Любомир Григоров, който направи тази фантастична скулптура. Благодаря на фен-клуб „Редута“, на НК на привържениците на ФК „Левски“. Надавам се да опазим този паметник. Надявам се гражданите, които минават оттук да дойдат само да се поклонят пред този гений. Защото, когато Гунди си е отишъл от този свят, аз не съм бил роден, но той продължава да е жив във всички нас. Завинаги.“

Паметникът на Гунди представлява бронзова статуя с височина от над 2 м. и изобразява централния нападател на сините в характерната му поза в атака. На на табела върху монумента е изписани емблематичните думи, който Георги Аспарухов изрича пред представители на италианския Милан, които искат да подпишат договор с него: “Има една страна България. В нея има един отбор “Левски". В него съм се родил, в този отбор ще умра".

Да поднесат цветя дойдоха бившият собственик на "сините" Тодор Батков, легендарния защитник на клуба Николай Илиев, Живко Миланов и Елин Топузаков, който бе и единственият представител на клуба.

След края на церемонията феновете на Левски останаха да се повеселят в парка преди организирано да поемат към ст. "Георги Аспарухов", където по-късно тази вечер предстои дербито с Лудогорец. /БГНЕС