Подписка срещу участието на руски и белоруски спортисти на Олимпиадата

Призивът е за бойкот на Игрите, ако МОК не промени решението си

Подписка срещу участието на руски и белоруски спортисти в Олимпийските игри в Париж през 2024 година под "неутрален флаг" започна на сайта change.org.

Инициаторът на подписката Емилиано Галучио се обръща с призив към всички Национални олимпийски комитети да бойкотират Олимпийските игри, ако МОК продължи с настояването си те да бъдат допускани като "индивидуални спортисти".

"Спортистите, които не осъждат нахлуването на Русия, всъщност мълчаливо го подкрепят", пише той и припомня, че близо 200 украински спортисти са загинали, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

"Никой не трябва да се опитва да бъде неутрален, когато основите на мирния живот се унищожават и универсалните човешки ценности се игнорират брутално от руснаците и белорусите", пише още той.

Международният олимпийски комитет направи ново изявление, като обяви, че концепцията руснаците да играят под неутрален флаг се е доказала и сега се обсъжда от членовете на комитета. Те одобриха участието на руски тенисисти с неутрален статут на турнира Australian Open и подчертаха, че подобна концепция се подкрепя от мнозинството участници в олимпийското движение.

На 25 януари МОК обяви, че обмисля възможността за индивидуално допускане до състезания за руски и беларуски спортисти. Пояснява се, че само спортисти, които не са подкрепили провеждането на войната в Украйна и не са нарушили антидопинговите правила, ще могат да получат разрешение да участват в международни турнири.

В същото време идея на МОК да допусне руснаци на следващата Олимпиада в Париж предизвика скандал, след като президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че "неутралното знаме на руските спортисти е напоено с кръв" и призова те да не бъдат допускани до участие до Олимпиадата в Париж под никаква форма.

Междувременно Националният олимпийски комитет на Украйна обяви бойкот на Игрите, ако в тях участват руски и беларуски спортисти.
На 28 януари ръководителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че бойкотът от Украйна не отговаря на мисията на Олимпийската харта.

"Индивидуалните спортисти не трябва да бъдат дискриминирани чрез изключване, дори ако страните са в състояние на конфликт", смята Бах.

Полският министър на спорта Камил Бортничук декларира намерението си да създаде коалиция против участието на руснаците и беларусите на летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

"Полша и Великобритания се намират в авангарда на усилията по създаването на коалиция против участието на Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж. Искаме да оформим група от държави, без които олимпийските игри няма да имат същото влияние върху световната общественост", заяви Бортничук.

Два дни преди това ръководителят на НОК на Украйна Вадим Гуцайт обяви, че националният отбор може да пропусне Олимпиадата през 2024 г., ако в нея участват отборите на Русия и Беларус. 

Олимпийските игри в Париж трябва да се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

Превод: Faktor.bg