Как възниква играта на покер

снимка: pexels/pixabay

Смята се, че играта, която познаваме като покер, има древни корени, датиращи от почти хилядолетие назад, преминавайки през различни континенти и култури. Някои историци казват, че произходът на покера може да бъде проследен до вид игра на домино с карти, практикувана от китайския император от 10-ти век, а други твърдят, че е потомък на персийска игра на карти, която датира от 16 век.

В днешни дни, освен популярна настолна игра, покерът се превърна и в една от първите казино игри, появили се онлайн през 90-те години. Тогава онлайн играта се считаше за новаторско изобретение, въпреки че изглеждаше доста по-опростена и семпла, в сравнение с игрите, които имаме днес. Повече от 20 години по-късно, благодарение на напредналите и модерни технологии, онлайн играчите могат да се насладят на много различни варианти на класическата игра, включително poker на живо с истински крупиета в реално време. Как обаче се е стигнало дотук?

Някои източници свързват покера с древна персийска игра на име As Nas, чиито правила, според описанията, действително се доближават до съвременния покер. В As Nas участват четирима играчи, на които се раздават по 5 карти. Участниците наддават в зависимост от картите в ръцете си, а накрая печели този, който държи най-силната ръка.

От друга страна, за най-близък eвропейски предшественик на съвременния покер се счита играта Poque, която идва от Франция. Неин еквивалент в Германия се нарича Poch или Pochen, и се играе още от средата на 15 век, а в Испания е позната като Primero. В играта участват от трима до шестима играчи, които отново залагат в съответствие с картите в ръката си, но тук вече е широко застъпена опцията за блъфиране или увеличаване на залога дори при наличие на слаби карти. Играта се играе в много различни вариации и включва разнообразни елементи, затова няма единни и универсални правила.

20230419_Poker2-pexels-pixabay-279009.jpg

снимка: pexel/Anna Shvets

Въпреки персийските и европейските корени, съвременният вид на играта на покер, който познаваме и до днес, е свързан със Северна Америка и се заражда именно там.  Френските колонизатори, които се заселват в Ню Орлиънс и околностите на Луизиана, пренасят играта на Poque отвъд океана. Там тя претърпява известни модификации и модернизации и започва да се играе с тесте от 52 карти, с по пет карти за всеки играч.

Играта придобива особена популярност сред екипажите на кораби, които превозват стоки по река Мисисипи. По време на дългия път превозвачите запълват времето си, играейки карти, като по този начин разпространяват играта на покер на север през целия континент.

През 70-те и 80-те години на 19 век покерът става основна част от салоните в Дивия Запад. Играта процъфтява и става популярна в цяла Америка, а няколко десетилетия по-късно се завръща обратно в Европа в новия си модернизиран вид. Смята се, че това се случва по време на Първата световна война, когато американските военни, които идват на стария континент, носят със себе си любимата си игра на карти.

С течение на времето различни вариации на играта доминират сред покер играчите, включително дроу с пет карти, стъд със седем карти и разбира се най-модерният и разпространен вариант - Texas Hold’em. Този вариант всъщност произхожда от първите два, а началото му може да бъде проследено до щата Тексас в зората на 20 век. Покер играчите, които пътуват от Тексас до по-далечния Див Запад, пренасят играта до Калифорния и Невада. С времето Texas Hold’em се затвърдява като златен стандарт на покер турнирите и се превръща в основа на водещото годишно състезание Световни серии по покер (WSOP).

В днешни дни Texas Hold’em продължава да бъде стандарт в света на покера, но съществува огромно разнообразие от варианти на играта. Най-голям избор от различни покер вариации може да се намери в онлайн пространството и във виртуалните покер зали, в които играчите могат да се включат навсякъде и по всяко време.