Източна Европа разделена: Спутник V - инструмент за пропаганда или божи дар?

Според анализатори този раздор в полза на Русия и усилията й да се е безредици в региона

Ян Флемр за "Франс прес"

Анализатори казват, че руската ваксина Спутник V поражда разделение между бившите страни от Източния блок, като някои я виждат като божи дар, а други като пропаганден инструмент на Кремъл.

Страните в региона са особено силно засегнати от вируса и се оказват разкъсани между леснодостъпен удар срещу коронавируса от стария си съюзник, и съпротивата на Европейския съюз срещу руското влияние. Анализатори казват, че такъв раздор е от полза за Русия и усилията й да посее безредици в региона.

"Съвсем ясно е, че Спутник V се превърна в инструмент на меката сила на Русия", каза Михал Барановски от германския фонд "Маршал" в САЩ пред АФП. "Политическата цел на руската стратегия е да раздели Запада", каза Барановски, който оглавява офиса на фонда във Варшава.

Словакия се оказа изправена пред правителствена криза само дни след като получи първата си партида Спутник V на 1 март. Премиерът Игор Матович приветства доставката, като заяви, че "Covid-19 не разбира нищо от геополитика", докато външният министър Иван Корчок нарече ваксината "хибриден военен инструмент".

Според скорошно проучване, публикувано в "The Lancet", ваксината има ефективност от 91,6% срещу Covid-19 и вече се използва в няколко страни по света. Тепърва предстои да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в ЕС, но някои бивши комунистически държави-членки планират да я пуснат независимо. Членове на ЕС като Словакия започнаха да гледат на изток, след като Европа по-бавно от очакваното започна да набавя ваксини на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford и Moderna. Експертите са съгласни, че бързата ваксинация е единственият изход от коронавирусната криза, която особено силно засяга Централна и Източна Европа.

Словакия и нейната съседка Чехия имат най-лошата смъртност на глава от населението в света от седмици, според статистиката на АФП, базирана на официални данни, а болниците в бившите съветски републики достигат прехвърляне на капацитета си.

Чешкият президент Милош Земан поиска от своя съюзник президента Владимир Путин доставка на Спутник V в писмо миналия месец.

"Мисля, че ще помогна на страната си по този начин", каза Земан.

Когато чешкият здравен министър отказа да приеме ваксината без одобрение от ЕМА, Земан поиска уволнението му.

„Потенциалното използване на Спутник V в Чехия се превърна в чисто политическо оръжие“, каза политическият анализатор от Прага Иржи Пехе.

Той нарече ваксината "инструмент за политическа борба и пропаганда".

Според него Русия има проблеми с производството на достатъчно ваксини за собствените си нужди и възникват въпроси относно условията, при които е произведена ваксината.

"Ако Владимир Путин наистина се доверяваше на ваксината, той щеше да бъде първият, който да я получи с голяма помпозност, но досега не се е случило," каза Пехе.

Разпространението на Спутник V накара шефа на ЕС Шарл Мишел да заяви, че ваксините не трябва да се използват с пропагандна цел.

"Не бива да се оставяме да бъдем подвеждани от Китай и Русия, и двата режима с по-малко желани ценности от нас, докато те организират силно ограничени, но широко разгласени операции за снабдяване с ваксини на други," каза Мишел по-рано тази седмица.

Павел Хавличек, анализатор от базираната в Прага Асоциация за международни отношения, заяви, че Кремъл междувременно "потрива ръце".

"Руската ваксинационна дипломация очевидно се стреми да подкопае взаимното доверие и сплотеност в Европа," каза Хавличек.

Първата и засега единствена държава от ЕС, която вече използва Спутник V, е Унгария, чийто външен министър Петер Сиярто си я приложи сам, за да накара колегите си унгарци да го последват.

Премиерът Виктор Орбан, който също поддържа тесни връзки с Путин, получи китайската ваксина Sinopharm, която Унгария също първа в ЕС използва миналия месец.

На други места в посткомунистическа Европа, Сърбия се превърна в един от най-бързите ваксинатори в света, използваща както Спутник, така и Sinopharm, докато друга жадуваща да влезе в ЕС страна, Албания, планира да започне преговори за доставките на двете ваксини.

Членовете на ЕС България, Хърватия, Естония, Латвия и Румъния на свой ред очакват одобрение от ЕМА за Спутник V, докато Литва изцяло изключи ваксината.

Полша, най-голямата бивша комунистическа членка на ЕС, също няма намерение да купува Спутник V.

"Русия много ясно е поставила руското знаме върху ваксината Спутник V, а в Полша нещо, върху което има руски флаг, няма да бъде прието с отворени обятия", каза Барановски от германския фонд "Маршал".

(Източник:БГНЕС)