Руското МВнР: САЩ отказаха да договорим гаранциите за сигурност, вземаме военно-тактически мерки

Москва ще бъде принудена да реагира, включително чрез военно-технически мерки, заради отказа на Вашингтон да се договорим за гаранциите по сигурността. Това пише в предадената на посланика на САЩ в Москва Джон Съливан писмена реакция на отговора на Вашингтон по исканите от Русия гаранции за сигурност. Текстът на документа е публикуван на сайта на руското МВнР и е от 11 страници, предаде ТАСС, цитиран от Епицентър.бг.

"При отсъствието на готовност на американската страна да се договаряме за твърди, юридически гаранции за нашата сигурност от страна на САЩ и техните съюзници, Русия ще бъде длъжна да реагира, включително чрез реализирането на мерки от военно-технически характер", съобщават от руското Външно.

Разполагането на Въоръжените сили на РФ на нейна територия няма как да засяга фундаментални интереси на САЩ, се изтъква в документа.

"Изхождаме от това, че разполагането на Въоръжените сили на Руската федерация на нейна територия не засяга и не може да засяга фундаменталните интереси на САЩ. Искаме да напомним, че на територията на Украйна наши сили няма", пише още в документа.

САЩ не дадоха конструктивен отговор на основни елементи от подготвения от Москва проект за договор за гаранциите за безопасност, изтъкват още от руското Външно.

"Игнориран е пакетният характер на руските предложения, от които преднамерено са избрани "удобни" теми, които на свой ред са "извъртяни" в полза на създаването на преимущества за САЩ и техните съюзници. Такъв подход, както и съпътстващата риторика на американските официални лица, подкрепя обоснованите съмнения в в желанието на Вашингтон да съдейства за решаване на ситуацията със сигурността в Европа", пише още в документа. 

В документа министерството изразява нарастваща загриженост относно разширяването на НАТО в региона и повтаря, че не се планира "руска инвазия" в Украйна.

"Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита "да си върне" Крим със сила, привличайки Съединените щати и техните съюзници, в съответствие с член 5-ти от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последици", се посочва в документа.

Русия очаква конкретни предложения от САЩ и НАТО относно липсата на по-нататъшно разширяване на Алианс на изток.

Русия е казала на Съединените щати, че предварителните условия за деескалация на кризата в Украйна ще включват спиране на доставките на оръжие за Украйна, премахване на вече доставените оръжия и Киев да се съобрази с мирния процес от Минск, предаде агенция РИА.

Русия заяви, че също така настоява за изтегляне на всички сили на САЩ от Централна и Източна Европа.

Междувременно имаше срив на уебсайта на руското външно министерство, заяви служител на министерството пред Ройтерс. Това става факт същия ден, когато Русия представи своя отговор на западните предложения за сигурност.

Агенция ТАСС цитира министерството, че уебсайтът не работил в продължение на един час поради технически проблеми. Служителят обаче не каза защо сайтът не е работил.