Стефан Янев: Готови сме да вземем третия мандат

Не виждам коалиция, която може да бъде в основата на правителство, смята още лидерът на БВ

Стефан Янев

Стефан Янев

Ще разговаряме с всички, които добронамерено тръгват да правим правителство. Без значение кой ще получи третия мандат, ние ще участваме в разговорите. Това заяви в студиото на Нова ТВ лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

При ясни правила и механизъм за вземане на решение ние ще подкрепим всяка политическа сила, за да видим къде са допирните точки и приоритетите, добави той. 

И партиите, и отделните личности се опитват да реализират нещо чрез възможностите, които имат - предстоящия трети мандат,  но и не затварят вратата за възможни предсрочни избори, посочи Янев. По думите му обаче трябва да се търсят възможности за съставяне на такъв тип конструкция, която да отговаря на нуждите на хората.
 

Искаме или не искаме да имаме редовно правителство е въпросът, на който трябва да отговорим.(...) Да, ние искаме да дойде мандатът у нас, защото вярваме, че имаме нужда от правителство с хоризонт и средносрочни приоритети. За да се овладеят всички кризи, да се решат всичко основни въпроси в краткосрочен период, заяви още Янев. 

Според него ходът на Бойко Борисов да предложи Христо Иванов за премиер, но след подписване на нов обществен договор, е търсене на взаимодействие, което, по думите му, е основната роля на партиите в Народното събрание.

Янев изтъкна, че виждаме тематични коалиция, но не и коалиция, която може да бъде в основата на правителство. При червените линии и начина на говорене на партийните лидери подсказват, че по-работещ изглежда вариантът ГЕРБ-ДПС-БСП. От друга страна, ПП досега винаги са давали заявка, че червените линии са много дълбоки и не искат да ги преминават. Но първо е важно какво ще събира този кабинет, за да бъде работещ екип. Според него обаче е правилно, започвайки от принципите и общите приоритети, да се премине към коалиционното споразумение, в което да се запишат конкретните теми, по които има консенсус, а спорните въпроси да се решават в движение. Защото когато развитието на държавата и бъдеще й са поставени на картата, тогава е по-добре да вървим към друг сценарий, посочи лидерът на БВ.

На въпрос дали за премиер си представя ярко политическо лице, Янев обясни, че всичко е възможно, защото зависи на кого ще бъде даден мандата. Важно е също дали ще се търси ярко партийно представителство, което да носи политическа отговорност или тази отговорност ще се имплантира в друга конструкция за кабинет, в която съответните министри ще носят отговорността.