Сваляне на кръвно - веднага и завинаги

В домашни условия може да го свалите по няколко начина

Ако изпитвате общ дискомфорт, учестено сърцебиене, болка в зоната зад тила и сърцето, не успявате да смирите раздразнителността си и се чувствате патологично уморен човек: налице са признаци за високо кръвно налягане (ВКН). В домашни условия може да го свалите по 4 начина:

√ С лекарствени препарати;
√ С растителни средства по народни рецепти;
√ С корекция на храненето – избор на определени храни и изключване на други;
√ С лечебни упражнения и масажи.

Бързи начини за спешно сваляне

Екстрено сваляне на ВКН

(първа стъпка)

√ Ако сте хипертоник със стаж, приемете предписаните ви лекарства или седативно средство;
√ Потопете кърпи в ябълков оцет и завийте ходилата за десетина минути. Намокрена с оцет тъкан може да сложите и зад тила;
√ Размесете в чаша айрян половин лъжичка канела и изпийте. Сваля ВКН с няколко единици;

√ Забавете дишането – вдишайте дълбоко, задръжте до 10 и бавно издишайте. Правете това 3 минути. По-дълбокото дишане и задържането му върши работа при резки скокове, защото дава моментален ефект;
√ Разтрийте ушите до почервеняване – действително екстрено с-во за сваляне на ВКН;
√ Рязкото вдигане на нивото на кислорода в кръвта дава добър ефект. Отворете прозореца или излезте навън, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания през носа;
√ Загряващ пластир със синап, наложен в зоната на 7-ми гръбн. Прешлен, разширява съдовете и намалява спазъма;
√ Ако причината за ВКН е стресова ситуация, обезателно изпийте билков чай с успокоително действие;
√ Алтернатива е минер. вода на стайна темп. с разтворена в нея лъжичка мед и сока, изцеден от ½ лимон. Изпийте на екс. Действието ще се усети до половин час.

След като сте приложили 1-2-3 от изброените неща, да усилим и затвърдим ефекта с физическо въздействие.
Какво да правим при високо кръвно

(втора стъпка)

Като допълнителна помощ за сваляне на ВКН и за стабилизиране на получения в първа стъпка резултат може да избирате измежду масаж, горещ душ или ванички за ръцете и краката и трето – упражнения. Този тип физическо въздействие върху кръвообращението ще даде очаквания от вас резултат. Изберете една от трите възможности или комбинирайте.

Масаж

Може да го извършите собственоръчно, но за предпочитане е да намерите друг за това. С разтриващи и сравнително силни движения минете зоната на врата, зад тила, темето и слепоочията. Чувствайте как отлепяте скалпа от черепа. Ако имате главоболие, по-нататък се върнете към тила и слезте към раменете, обработвайки до плешките, включително нервните сплетения в зоната на плешките.

Масаж на ушите

Съществува естествен начин за сваляне на КН, който идва от китайската медицина. Намерете посочената линия (виж на снимката) и масажирайте леко. Точко 1 и 2 се обработват с върха на пръстите, просто поглаждане – Х 10 пъти от вс.страна. Точка 3 се масажира в кръг 5 мин. Регулира КН.

Лечение с гореща вода

Несилен поток гореща вода, пуснат само за 5 – 7 минути, е достатъчен за ефикасно и устойчиво сваляне на ВКН. Нагласете се така, че струята от душа да бие точно зад тила.

Ако нямате възможност за душ, непременно направете ванички на ръцете и краката с гореща вода. Ръцете се потапят до китките само в гореща вода (докато сама изстине), а за краката правите контрастни бани – редуване на хладко и горещо за 3 мин. Завършете с 20 минути в хладка вода.

Упражнения за екстрено сваляне на кръвното

Гимнастиката има реален и бърз ефект върху кръвното. Ефикасен се счита интензивният масаж на врата и ушните миди. Това релаксира дълбоките мускули на шията, премахва спазъма и нормализира налягането. Гимнастиката се прави ежедневно, а след стабилизиране на налягането – през 3 – 7 дни.

При изпълняване на упражненията е необходимо да стоите изправени, без напрягане. Всяко упражнение се изпълнява в бавно темпо, с по 5 повторения.

Наклонете глава наляво – надясно с фиксиране в най-ниско положение за няколко секунди;
Наклонете глава нагоре-надолу с бавен преход от едното положение в другото. Фиксирайте крайните положения по 10 сек. Очите са затворени;
Завъртете глава максимално надясно, брадата да е паралелно на рамото. Фиксирайте положението и върнете главата напред. Повторете наляво;
Изтеглете глава напред и от това положение завъртете надясно докато брадата опре рамото. Фиксирайте за секунди и заемете първоначалното положение. Повторете наляво;
Бавно вдигнете ръце встрани и нагоре. Съберете дланите. Завъртете глава последователно в двете посоки.
Вдигнете дясна ръка встрани до нивото на рамото. Отведете я назад с максимална амплитуда, задръжте 10 секунди и върнете. Изпълнете с лява ръка.
Вдигнете двете ръце встрани под ъгъл 45°. Отведете максимално назад и фиксирайте. В това положение бавно завъртете тялото в едната и в другата посока.
Сключете ръце на врата. Отпуснете главата назад, докато ръцете произвеждат съпротивление. Фиксирайте за 10 сек.
Дясната ръка хваща главата през темето и с усилие я накланя надясно, разтягайки мускулите на врата. Повторете с другата ръка.
10-Вдигнете ръце над главата и залепете дланите. Гледайки ги, се протегнете нагоре максимално.

Най-прочутото средство: Сваляне на кръвно с

айрян или кисело мляко

Регулиране на стойностите на налягането в съдовете с кис.мляко – разредено или не, е стар цяр, известен от незапомнени времена. Но от 3 години то е признато за официално средство срещу ВКН. През 2014 г. Американската кардиологична асоциация излиза със становище, че пробиотиците в кисело-млечните продукти нормализират стойностите на съдовото налягане.

Заключението, което нашите баби са знаели по рожение, е доказано с 9 изследвания. Изводът е идентичен – пробиотиците регулират и долната, и горната граница. Благотворният ефект е изразен по-силно при пациенти с ВКН.

Положителен ефект от пробиотиците в кисело-млечните продукти се добива, само ако те се прилагат редовно, не по-малко от 8 седмици като при това се ползват продукти с колонообразуващи единици 10 на 11-а степен.

При такова научно заключение човек действително може да се обърка.


Киселото мляко качва или сваля кръвното?

За екстрена помощ то се ползва и при високи, и при ниски стойности. С малка разлика в добавката:

Айрян със сол вдига кръвното, когато то е паднало много ниско. Пациентът е отпуснат  и му прилошава. Ако се слага да легне, то краката на болния нека са на по-високо от главата, за да се осигури притока на кръвта към главата;
Кис. мляко с канела сваля кръвното, когато се е качило до прекалено вис. стойности. Пациентът е болестно активизиран – със сърцебиене и тревожен. Ако го слагате да легне, главата трябва да е нависоко, за да се оттича кръвта.
Солта стимулира свиването на съдовете, а канелата – разширяването им. Приемането на сол води до увеличаване на обема на кръвта чрез задържане на течности, а липсата на сол води до извеждане на течности и следователно спад на обема на кръвотока. Налягането се регулира чрез количеството кръв, преминаваща през съдовете и оказваща натиск върху стените им.Какво да правим при високо кръвно разширяват екстрено кръвоносните съдове. Разбъркайте добре и дайте минута на канелата да се поеме. Работата на млякото в тази комбинация е да успокои и релаксира.

Дотук методите са за екстрено справяне с рязък скок на кръвното или достигане до опасно високи стойности. Когато излезете от критичната ситуация, е време да помислите за дългосрочни мерки – за перманентно и устойчиво задържане на кръвното в нормални и здравословни граници.