Светият синод се разграничи от становище на Видинския митрополит за украинската църква

В позицията на синода не се казва дали за Видинския митрополит ще има някакви последствия

Видинският митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил

Светият синод на Българската православна църква "категорично се разграничава" от становището, "изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни поместни православни църкви". Това се казва в решение на синода от днес, се съобщава на сайта на православната църква. Допълва се, че позицията на Видинския митрополит е "негово лично мнение". "По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. синод няма решение", е последното, което синодът е пожелал да съобщи от днешното си заседание.

Това е била и единствената точка в заседанието на архиереите. Официално от синода не пожелаха да уточнят нито за какво писмо на Видинския митрополит говорят, нито за какви поставени въпроси става дума.

Неофициално обаче представители на висшия клир коментираха пред "Дневник", че става дума за позициите на владиката около решението на Вселенския патриарх Вартоломей да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост.

Синодът и до момента не е излязъл с позиция около независимостта на украинската църква. А оттам коментират неофициално, че и надали ще има категорично взимане на страна и позиция в напрежението между руската църква и Вселенския патриарх.

За сметка на това обаче митрополит Даниил нееднократно разкритикува действията на патриарх Вартоломей. Още през февруари той обяви пред РИА "Новости", че Вселенският патриарх смята за по-важно да наложи властта си над православния свят, отколкото да търси съгласие и единство, в случая с украинската църква. И сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава.

Наскоро – на 1 юни, пък в новина от отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия се съобщава, че Видинският митрополит Даниил е посетил отдела, където е разговарял с председателя – митрополит Иларион Волоколамски. "В центъра на техните разговори бе поставен украинският въпрос, както също и отношенията между православните църкви. Митрополит Иларион Волоколамски от своя страна благодари на йерарха на Българската патриаршия за подкрепата, която оказва патриаршията по въпроса за украинската автокефалия", се казва още в съобщението.

Според съобщение на сайта на Светия синод Видинският митрополит и водена от него делегация е посетил Русия от 27 май до 3 юни. Целта на визитата била запознаване с опита и работата на православните учебни заведения там. Посещението се извърши с благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит, се казва още в съобщението. В него обаче не се споменава за среща в отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия или за обсъждане на украинския въпрос.

От Синода не пожелаха да влязат в конкретика и по темата за какво писмо на митрополит Даниил говорят и от което се разграничават. Коментираха само, че то не е на български език, не е пращано до синода, но архиереите все пак са се запознали подробно с него и така са взели информирано решение.

Според медийни публикации в български и гръцки православни сайтове на 17 май Видинският митрополит е разпратил "патриаршеско послание/енциклика" на гръцки език на митрополитите на Еладската църква по въпроса за автокефалията на украинската църква. То било от 23 страници и в него отново се застъпват тези, излагани от Московската патриаршия в спора с Вселенския патриарх. Според публикациите в писмото се отправяли и обвинения към Вселенската патриаршия, която Даниил никъде не нарича "Вселенска", а "Константинополска патриаршия" и се критикуват действията не само по украинския въпрос.

"В този случай Константинополският патриарх не е отец, а един човек, който чрез насилието се опитва да присвои властта. И тези амбиции не се разпростират само към св. Киевска митрополия, а към цялата православна църква, защото претендира, че може да се намесва във вътрешните въпроси на всяка поместна църква. Ако сме истински чеда на нашата Майка църква, т.е на Св. православна църква, ние сме длъжни да надигнем глас и да кажем какво точно се случва, иначе сме съучастници на онзи, който чрез силата се опитва да узурпира права, които принадлежат само на цялата църква", се казва в писмото на митрополита.

В позицията на синода от днес не се казва дали за Видинския митрополит ще има някакви последствия, освен че ръководството на църквата не застава зад думите му.