Свиленски се бори като лъв за руската ваксина , не била предизборно оръжие

,

Руската ваксина не е станала предизборно оръжие и не трябва да е предизборно оръжие, заяви в "Панорама" зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той хвърли огромна страст в борбата за любимата на Партията ваксина и призова Цвета Караянчева да постави въпроса като точка първа в дневния ред на парламента.

По думите му, управляващите са направили хаос на гърба на българските граждани и затова БСП е внесла предложение което настоява Народното събрание да задължи правителството да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина "Спутник V". Целта да се реши проблемът с недостиг на ваксини у нас.

"Когато правителството търпи абсолютен провал, катастрофа с ваксинационния процес. Правят някакви фази, започва да се ваксинира населението, отваря се някакъв "зелен коридор" преди 3 дни, всички хора ги нареждат на опашки пред болниците, след което се оказва, че няма ваксини", обясни Свиленски.

Задаваме въпроса кой упълномощи премиера от името на България да подкрепя ваксинационните паспорти, това българските граждани да бъдат ограничени, ако не бъдат ваксинирани, попита Свиленски.

"Премиерът задължава българските граждани с едно мнение и след това няма ваксини. Ето затова ние днес внесохме проект за решение", обясни Свиленски.

"Хубаво е другата седмица парламента да вземе това решение, да даде мандат, да възложи на правителството да влезе в преговори, както правят всички европейски държави. Днес разбрахме, че австрийският канцлер е влязъл в преговори. Хърватия и Унгария вече ваксинират с руската ваксина. Австрия ще произвежда руска ваксина, а ние редим хората на опашки пред болниците. Тука няма място за политика", допълни още Свиленски.

Свиленски отсече, че руската ваксина е тази, която я има произведена, държавите се ваксинират, има резултат . Европа казва, която държава иска да ползва извън договорените, може да сключи споразумение на собствена отговорност, обясни Свиленски.