Татяна Дончева: В тази дебела работа с милионите от Венецуела трябва да стигнем до ролята на Русия

Пеевски е руско прокси, зад него се крият един куп представители на службите, каза още партийният лидер

Общественото впечатление, че Бойко Борисов е един американски човек, е доста повърхностно. Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

Според нея САЩ искат от България да купи  F-16 и да не прави нова тръба за газ от Русия. Докато Русия обратното - иска да не купуваме самолети и да пуснем "потока".

"Все в един момент трябва да е ясно и на американците, и на руснаците, че Борисов жонглира - и вълкът сит, и агнето цяло", коментира Дончева.

Според нея част от оръжейните фирми у нас са били към КТБ и благодарение на фалита на банката Русия е получила контрол върху определени хапки. Но не и върху "Дунарит", който е най-апетитното парче, каза Дончева.

В тази връзка Дончева обясни, че интересът на Великобритания към историята с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев е защото така ще се получи потвърждение за случая "Скрипал".

"За оздравяването на Гебрев е употребен антидот, който е получен от натовски партньорски организации", твърди тя.

Тя отбеляза, че главният прокурор Сотир Цацаров много бързо е взел завой по случая "Гебрев" като "тир с ремарке на изключително малко пространство".

"Вие 4 години какво сте правили", обърна се задочно към службите Дончева. И припомни как "един куп титулувани специалисти по националната сигурност казаха, че е изключено да е работа на руското разузнаване". От "братята американци" се разбрало, че в "руския сектор (на службите - бел. ред.), който би трябвало да се бори срещу руската агентура" в сферата на сигурността, "са се крили едни сериозни руски колони", твърди още юристката.

Лидерът на "Движение 21" коментира и темата за милионите от Венецуела, преведени у нас български адвокат. По думите на Дончева "Инвестбанк" на Петя Славова добросъвестно е уведомявала ДАНС и финансовото разузнаване за всеки превод от Венецуела.

"Къде тогава се намира ДАНС в тази история? Къде са мерките на ДАНС? Те не могат да се изразяват в това адвокатите да се обучават по пране на пари, да накарат кафеджии, тенекеджии да перат пари. Те няма къде да перат пари, освен в пералнята си вкъщи. В тази дебела работа трябва да стигнем до ролята на Русия. Това са руски транзакции между Венецуела и Русия. Защо през България? Сигурно е било по-удобно и по-безопасно", коментира тя.

Дончева обясни, че зад фирмата "Виафот", за която "държавата направи невъзможното", за да придобие "Дунарит", стои адвокатът на Делян Пеевски Александър Ангелов. За Ангелов Дончева допълни, че е син на Параскев Параскевов, главен секретар на МВР (секретар - б.р.) по времето на Жан Виденов.  След което направи препратка към въпроса кой би управлявал всъщност при Пеевски като шеф на ДАНС.

Според Дончева "Пеевски е руско прокси по много здрав начин".

"Зад него се крият цяла група висококвалифицирани представители на спецслужбите. Те имат много сериозен информационен масив. И за имуществото, което някога е продадено в България. Процесът на преразпределянето, който тръгна още по времето на тройната коалиция през едни натрапчиви отвличания, имаше проекция след това с крути преследвания срещу определени хора по времето на първото правителство на ГЕРБ. Сега е през специализирания съд, през министерства, през ключови държавни институции", каза още Дончева.