The National Interest: Новите ракети на Сърбия може да полетят и към България, ако подпомогне отново НАТО

Все още ядосана от бомбардировките над Белград от 1999 г., Сърбия разработи и представи нова ракета с ръчно управление и така изпрати съобщение до своите съседи: ако помогнете на НАТО да ни бомбардира отново, ние ще отвърнем, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса, който отразява единствено позициите на своя автор, с които агенция „Фокус“ не се ангажира.

Новата ракета, наречена „Шумадия“, се пренася от камион и може да удари цел, разположена на близо 300 км. Компанията за анализи и статистически данни HIS Jane я описва като 400 мм ракета с 200 кг заряд и инерциална система за навигация.

Ескперт по отбраната от Сърбия, който е участвал от войната в Босна и Хърватия от миналия век, заяви пред руските медии, че тези ракети могат да полетят към съседните на Сърбия страни, ако те подпомогнат отново НАТО.

„Точно от това се нуждае Сърбия, за да предотврати потенциалното участие на съседите й в една такава агресия, като тази от 1999 г.“, казва Мирослав Лазански, военен аналитик от сръбския вестник Политика, пред руската медия „Спутник“.

„Шумадия може да удари и големите градове в съседните държави“.

„Да се надяваме, че няма да се стигне до такъв конфликт“, казва Лазански.
„Но ако се случи и някой е достатъчно глупав да отвори въздушното си пространство за трета страна, която би атакувала Сърбия (както прави България през 1999 г.), сега имаме ракета, която да достигне до всички стратегически градове от региона“, казва още той.

Сърбия освен това се стреми да увеличи многократно капацитета на своите военновъздушни сили, с любезното съдействие на Русия и Беларус. Русия продава на Белград шест самолета Миг-29, както и системи за противовъздушна отбрана „Бук“ за 640 млн. долара. В същото време, Беларус – съюзник на Москва – дарява още осем изтребителя Миг-29 и две системи „Бук“.

„Самолетите ще бъдат оборудвани с модерни оръжия, радари, оптически и комуникационни системи“, казва бившият сръбски министър на отбраната Зоран Джорджевич. Това ще подобри значително силата на Белград във въздуха. В момента страната разполага едва с четири самолета Миг-29, три стари Миг-21 и 15 югославски бойни вертолета.
Междувременно бившият враг от югославската война на Сърбия Хърватия също си търси нов самолет, който да замени остарелите й Миг-21.

„Двете водещи оферти за планирания договор включват F-16 и JAS-39 Gripen”, твърди портала Defense News.
“Алтернативите включват френския “Mirage”, израелския „Kfir”, както и вариант на южнокорейския Т-50“.

Междувременно опитите на Хърватия да закупи украински самолети Миг-21 през 2019 г. предизвика корупционен скандал.

Но дори с допълнителните самолети от Русия, ВВС на Сърбия ще има само фрагмент от силата на бивша Югославия, преди тя да се разпадне през 90-те години. По време на бомбардировките на НАТО, Белград губи пет самолета Миг-29, които биват свалени от американски F-16 и F-15, както и един свален от холандски изтребител.

Но дали въоръжаването на Сърбия и Хърватия означава, че наближава нова война на Балканите? Някои анализатори от региона твърдят, че тези действия не индикират задължително за увеличаване на напрежението. Докато Хърватия е близка със Запада, Белград се възползва от услугите на Москва и е нормално те да купуват оръжие от своите партньори.

Но новите сръбски ракети също така са предупреждение, че ако НАТО отново атакува Белград, той ще отвърне на всяка съседна държава, която подпомогне Алианса.