The New York Times: Москва поема контролa над Централна Азия

Когато само преди седмица афганистанското правителство загуби контрола на Кабул и САЩ се опитаха да ускорят евакуацията на американски граждани от тази страна, стотици руски бронирани машини и артилерийски съоръжения могат да бъдат видени на няколкостотин километра от столицата на Афганистан, на границата с Таджикистан, пише американският вестник The New York Times, цитиран от "Фокус"

Всички те взеха участие в мащабни военни учения, които се проведоха само на 20 километра от позициите на талибаните и, както каза един руски генерал, те са разположени там, за да изпратят ясен сигнал .

„Можете да видите всичко“, каза генерал Анатолий Сидоров, който командваше силите, участващи в тези учения. „Те не се крият“. Тези военни учения показват, че сега Русия е тази, която ще защитава Азия от потенциално насилие, което може да избухне в съседната държава.

В постсъветската борба за власт и влияние в Централна Азия - борба, понякога наричана новата Голяма игра - от хаоса и объркването в Афганистан се появи нов силен играч, а това е Русия - поне по въпросите на сигурността.

„Не че това е ранен звяр“, каза руският външен министър Сергей Лавров във вторник, 17 август, коментирайки изтеглянето на НАТО и войските на САЩ от Афганистан, „но това е група от държави, която болезнено се разделя с позициите, които са свиканли да заемат в света в продължение на много, много десетилетия."

Укрепването на позицията на Русия по отношение на сигурността в Централна Азия е част от по -голяма промяна, която предизвика издигането на талибаните на власт. След изтеглянето на западните сили Русия, Китай и Пакистан ще могат да разширят своето влияние в делата на региона, докато САЩ и Индия ще загубят своите позиции.

„Сега виждам този регион като пост-западно или пост-американско пространство“, казва Александър Кули от Колумбийския университет и експерт по Централна Азия. "Това е регион, който се трансформира без участието на САЩ."… И главно в полза на интересите на Русия.

За Москва прибързаното изтегляне на американските войски, макар да й напомня за унизителното отстъпление на Съветския съюз от Афганистан през 1989 г. след катастрофалната 10-годишна военна кампания там, се превърна в глобална пропагандна победа.

От Латинска Америка до Източна Европа, Русия продължава да се бори за влияние, настоявайки, че на САЩ не може да се вярва. Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, предупреди, че скоро разочарование може да очаква и приятелите на Америка в Украйна.

„Страната върви към разпад и Белият дом в един момент дори няма да си спомни своите поддръжници в Киев“, каза Патрушев в интервю, публикувано в четвъртък, 19 август.

Бурното падане на правителството на афганистанския президент Ашраф Гани също служи като доказателство за валидността на дългосрочната стратегия на Русия за установяване на дипломатически връзки с талибаните. Западните дипломати се измъкнаха от Кабул тази седмица, докато руските служители останаха там, а талибаните поеха охраната на руското посолство.

„(Талибаните) предизвикаха много добро впечатление у нас “, каза руският посланик в Кабул Дмитрий Жирнов, имайки предвид новите талибански охранители на посолството. „Адекватни мъже, добре въоръжени“.

На неотдавнашните поредни разговори между Русия и талибаните, които се проведоха в Москва през юли, представители на тази организация обещаха, че нейните военни успехи няма да представляват заплаха за Русия и нейните интереси. Русия многократно е приемала делегации на талибаните за преговори, въпреки факта, че в Русия радикалното движение в списъка на забранените терористични организации, връзките с които се явяват престъпление.

„Това е прагматизъм - както и цинизъм и двойствено мислене“, каза Аркадий Дубнов, руски експерт по Централна Азия, коментирайки стратегията на Русия за изграждане на връзки с талибаните. "Вътре в Русия за хората е забранен този вид сътрудничество с терористични организации."

Руските военни учения на границата представляват друга част от стратегията на Москва: демонстрация на сила, предназначена да покаже готовността си да накаже талибаните, ако те не изпълнят обещанията си. „С талибаните може да се разговаря, но трябва да им покажем и юмрук “, каза Даниил Кислов, редактор на рускоезичния вестник „Фергана“.

Извън Афганистан Русия продължава да се сблъсква с остра конкуренция от Китай, който провежда своята инвестиционна и инфраструктурна дипломация в Централна Азия, която е централната артерия на Пекинската инициатива „Пояс и път“. А американските петролни компании Chevron и Exxon изпомпват нефт в Казахстан от много години. Във вторник, 17 август, Китай и Таджикистан обявиха съвместно учение за патрулиране на границите.

Присъствието на Русия в сферата на сигурността обаче надделява. Масовото военно присъствие, което САЩ създадоха в бившите съветски републики от Централна Азия, за да изпълняват мисията си в Афганистан, почти изчезна.

Както лаконично се изрази посланикът на Киргизстан във Великобритания Едил Байсалов в телефонно интервю: „Звездният час на Америка в Централна Азия отдавна е в миналото“.

Големите военни бази на САЩ в Киргизстан и Узбекистан отдавна са затворени, както и голямата линия за доставка, наречена Северна разпределителна мрежа, която се простираше от балтийските държави през Русия и Централна Азия до Северен Афганистан.

Със свиването на военната кампания на САЩ в Афганистан политическото влияние на Вашингтон също намалява. Това лято администрацията на Байдън се обърна към четири от петте бивши съветски републики в Централна Азия - Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан - с предложения да им осигури финансиране и ваксини срещу COVID -19 в замяна на приемане на афганистански бежанци. Засега няма желаещи.

Някои държави, като Таджикистан, с радост приемат пари и ваксини, но все още отказват да приемат бежанци. Днес, според местни жители, ваксината Moderna се предлага безплатно в правителствени медицински палатки в селските базари в планинския район Бадахшан в Таджикистан.

Но наблизо руски танкове и бронирани превозни дрънкат по пътищата, вдигайки прах - в същия район, където Таджикистан не позволи на американците да се разположат по време на изтеглянето на войските си.

През лятото руското ръководство даде ясно да се разбере кой отговаря за регионалната дипломация на север от Афганистан, като наруши две от инициативите на администрацията на Байдън в региона, инициативата за афганистанските бежанци и инициативата за подпомагане на сигурността.

През юли на конференция в Ташкент, столицата на Узбекистан, Лавров заяви, че е обсъдил с лидерите на страните от Централна Азия искане на САЩ за преместване на част от американските военни активи в техните страни след изтеглянето на войските от Афганистан. „Никой от нашите съюзници не обяви намерението си да изложи своите територии, населението си на такъв риск“, каза Лавров.

Доказателство за нарастващото влияние на Русия в Афганистан беше фактът, че в понеделник, 16 август, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се обади на Лавров, за да обсъди евакуацията на американците от Кабул, както се посочва в изявление на руското външно министерство. Според министерството Лавров е информирал Блинкен "за контактите на руското посолство с представители на всички основни политически сили на Афганистан в интерес на насърчаването на стабилността и реда и реда".

След като подкрепеното от САЩ афганистанско правителство се срина в неделя, Константин Косачов, председател на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията, в публикация във „Фейсбук“ призова за по-силен военен съюз, ръководен от Русия, с няколко държави от Централна Азия в рамките на Организацията за колективна сигурност.

„Русия може бързо да възвърне позициите си в Централна Азия“, каза в интервю Андрей Серенко, репортер на вестник „Независимая газета“, специализиран в ситуацията в Афганистан. "Тя ще отвори защитния си чадър на мястото на изчезващия американски чадър."

Не всичко е в полза на Русия по отношение на регионалната сигурност. При други равни условия, каза Дубнов, Москва ще се радва, ако САЩ останат в Афганистан и Вашингтон продължи да носи тежестта да не допуска страната да се превърне в рай за международни терористични групи. Кремъл разбира, че съществува възможност за проникване на ислямистки екстремисти и наркодилъри в постсъветските републики в Централна Азия, а оттам и в Русия, и разглежда това като сериозна заплаха.

„Разбира се, беше много полезно за нас, когато американците извадиха горещите въглени от огъня в Афганистан“, каза Дубнов.

Страхът от нова заплаха се почувства доста остро тази седмица в малък музей в покрайнините на Москва, посветен на опустошителното десетилетие от войната на Съветския съюз в Афганистан през 80 -те години. Снимки на загиналите млади хора са окачени в мемориалната ниша, която заобикаля символичния ковчег, направен от танкови вериги, използвани снаряди и изкуствени рози.

„Всички си тръгнаха и всичко отново гори“, каза директорът на музея Игор Ерин, обръщайки се към американците. – Вие не потушихте пожара. Огънят току -що се разгоря. "

Но Дмитрий Новиков, заместник -председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума, отговаряйки на опасенията на дипломати от ЕС относно нарастващото руско влияние, заяви, че Западът не трябва да се тревожи за укрепването на Русия в Афганистан. Ще има достатъчно работа (за всички), каза той.

„Болезнените проблеми, които ще продължат там през следващите десетилетия, няма да бъдат вътрешен проблем, а проблем за целия свят“, каза той.