The Telegraph: Европа трябва да е подготвена, ако Тръмп изтегли САЩ от НАТО

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Европейските страни трябва да са готови за оттеглянето на Съединени американски щати от НАТО, ако Доналд Тръмп спечели изборите. Това са заявили дипломати от европейски страни, които са членки на Северноатлантическия алианс, предава The Telegraph.

Притесненият им след провокативно изказване на Тръмп, че ако стане президент ще "насърчи" Русия да атакува член на НАТО, който не изпълнява задълженията си към тази военна организация. А неговият бивш съветник по националната сигурност Джон Болтън прогнозира, че републиканецът ще се опита да изтегли САЩ от Алианса.

Европейските дипломати смятат, че трябва да "направят известно планиране" в някои големи европейски градове и да преразгледат настоящите отбранителни способности в светлината на заплахите, обявени от бившия американски президент, който остана единствения фаворит за номинацията на Републиканската партия на президентските избори през ноември, след като съперничката му Ники Хейли се оттегли от надпреварата.

Възможността Тръмп да се завърне в Белия дом породи опасения в Европа за американската подкрепа за Украйна, както и за ангажимента на Вашингтон към Алианса.

Неназован европейски дипломат е заявил, че коментарите на Тръмп са "със сигурност тревожни". Той е добавил, че страните от НАТО трябва да планират сценарий, при който да се отслаби зависимостта от Алианса от САЩ.