Тhe Washington Post: Само чрез решително противопоставяне на Кремъл е възможно да се принуди Русия да рестартира политиката си

Без значение колко пъти Европа се е опитвала да подобри отношенията с Русия, тези начинания никога не водят до нищо, пише бившият шведски премиер Карл Билд в статия за американското издание The Washington Post. Политикът подчертава: този опит е дал на Запада важен урок: само чрез решително противопоставяне на усилията на Кремъл е възможно да се принуди Русия да рестартира собствената си политика, което е предпоставка за един вид нулиране на отношенията й със света, цитира "Фокус" .

Европа многократно се опитваше да оправи отношенията с Русия. През 2010 г. Европейският съюз и Русия създадоха Партньорство за модернизация, а година по-късно германският канцлер Ангела Меркел стартира инициатива за провеждане на срещи в замъка Месеберг за изграждане на по-тесни и структурирани отношения на сигурност между ЕС и Москва.

По-късно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), председателствана тогава от Швейцария, създаде т.нар. Група на изтъкнатите личности, за да се опита да проправи пътя за рестартиране на отношенията.

Френският президент Еманюел Макрон също инициира изключително амбициозен стратегически диалог с Москва, А посещението на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел през февруари тази година беше последният опит за поправяне на отношенията.

В статията за The Washington Post Билд отбелязва, че резултатите от всички тези усилия бяха горе-долу еднакви: нищо в най-добрия случай и допълнително влошаване на отношенията в най-лошия случай. Според него основната причина за продължаващия провал на опитите за възстановяване на отношенията е, че има редица основни аспекти, в които Русия категорично отказва да промени собствената си политика и че възприема всяка дискусия като възможност да принуди Европа да отстъпление от своите политики и принципи.

„Неуспехът на многото опити за възстановяване на отношенията с Русия ни даде важен урок: Само като решително се противопоставяме на усилията на Кремъл, в крайна сметка можем да принудим Русия да рестартира собствената си политика. Това е единственият сигурен начин за изграждане на по-конструктивни отношения “, пише Билд.

Той припомня и думите на бившия молдовски премиер, който заяви, че Русия ще има „стимул да се стреми към рестартиране, само когато удари стената на западната непримиримост и когато няма надежда да заобиколи тази стена“.

„Може да се наложи да изчакаме Русия да извърши вътрешно рестартиране, което вероятно е предпоставка за нулиране на отношенията й и със света. Както каза Кадри Лиик от Европейския съвет за външни отношения, Европейският съюз и САЩ може да се наложи да се „подготвят за години на влошаване на отношенията си с режима в Москва - режим, който бавно запада, не може да се обнови и се страхува за бъдещето си", заключава Карл Билд.