Times: Кремъл е взел решение за нахлуване в Молдова

Кремъл подготвя десант в Приднестровието и метежи в Кишинев

Кремъл е разработил планове за нахлуване в Молдова в скоро време с намерение да повтори „донбаския сценарий“.    

По данни на британското издание The Times, позовани на източници от украинското разузнаване, има „редица индикатори", че се подготвя нападение срещу Молдова в близко време.

Наблюдава се активност на летището в Тираспол – фактическата столица на непризнатата Приднестровска република, създадена под опеката на Москва. Източниците посочват, че Русия планира въздушен десант с транспортни самолети Ил-76 и хеликоптери, които ще излетят от окупирания Крим.

Паралелно с това Кремъл подготвя метежи и протести в молдовската столица Кишинев.

Британското издание отбелязва обаче, че според западни спецслужби Русия не разполага с достатъчно възможности за безопасно прелитане над украинската противовъздушна отбрана в Одеска област. Същевременно, за да си доставят   боеприпаси и да прехвърлят войски с по-голяма численост, руските военни се нуждаят от сухопътен от временно окупирания Херсон през Николаевска и през Одеска област, където украинските сили оказват твърд отпор.

Съобщава се, че е най-вероятно Русия за нападне Молдова към 9 май – на този ден Владимир Путин може да признае Приднестровието за независимо по подобие на самообявилите си донбаски републики.

"Ако руснаците успеят да установят контрол в Молдова,  ние от военна гледна точка ще станем по-уязвими – това ще е заплаха за  целостта на Украйна", коментира представител на украинското разузнаване.

По данни на The Times, една от целите на руските планове за превземане на Молдова е руските военни да атакуват Одеса от запад.

Превод Faktor.bg