Биков пита ИТН защо излъга народа за мажоритания вот, Тошко Йорданов с уникално обяснение

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов и Тома Биков кръстосаха шпаги в парламента. Депутатът от ГЕРБ попита колегата си от ИТН защо партията му е излъгала хората, като по време на кампанията си непрекъснато е повтаряла как ще държи да се въведе мажоритарният вот. Сценаристът обясни, че сега не било времето, защото трябвало да се изчака преброяването. От "Шоуто на Слави", като правели референдума, имало едни хора по места, сега броят им бил друг. 

"Ако този парламент има дълъг живот, говорим спокойно за промяна на избирателната система". Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на дебата по промените в Изборния кодекс.

"Има два варианта и вие сте безкрайно наясно с тях, какъвто и цирк да играете. Или този парламент отива на предсрочни, или ще има дълъг живот, някакъв живот", каза още Йорданов. Според него вероятността да има предсрочни избори е огромна и подходът за мажоритарна система има нужда от обсъждане и преброяване на населението.

"Истината е, че не сме минали през честни избори. От наша гледна точка, ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи", посочи още Тошко Йорданов.

"Простото говорене е разбираемо, нали така. Да, ние инициирахме референдум за промяната на избирателната система. Да, той беше успешен. Да, огромна част от тази зала, от тук присъстващите му разказаха играта, включително тези, които сте тук отсреща. Да, ние създадохме партия "Има такъв народ" с цел въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лв., задължително гласуване", каза още Тошко Йорданов.

"Правителство не се прави ни за наш кеф, ни за на "Има такъв народ", а заради българите. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков в реплика към Йорданов. "Бяхте изключително ясен и точен в изказването си. Ние разбрахме всичко. Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори, защото ще ви припомня, че последните редовни преди последните бяха 2009 г., следващите бяха 2021 г. До 2030 -2040 дали ще има редовни. И дотогава ли ще карате на тази струна? Вие трябва да разберете и нещо друго. Правителство не се прави, за да се радваме ние, а да има кой да управлява държавата в тежка ситуация. Не се за прави ни за наш кеф, ни за ваш. Това се прави заради българите", каза още Тома Биков. Според него "Има такъв народ" трябва да си изпълнят ангажиментите, които са поели пред хората.