Тръгва ли десният Кирил Петков към изборите с партия МИР?

Кирил Петков

Кирил Петков

Два варианта е имало за партия, която да даде регистрацията си на Кирил Петков и Асен Василев, научи “24 часа”.

Единият е бил партия “Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев. Името на бившия военен министър в правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция усилено бе споменавано и за важен пост в настоящото служебно правителство - вицепремиер, пак министър на отбраната, началник на кабинета на министър-председателя... Последно обаче Цонев пое надзорния съвет на държавния воден холдинг, който оперира с над 1 милиард лева.

Според осведомени от седмици в екипа на Кирил Петков се е обсъждал вариантът новата партия да се яви с регистрацията на неговата “Нова алтернатива”. Тя обаче била отхвърлена от новите политици като неподходяща. Една от причините - че създателят ѝ Николай Цонев е бил част от правителство, в което ДПС е третият коалиционен партньор. Освен това дългата съдебна сага на обвинения в корупция бивш военен министър, макар и да е завършила с оправдание за него на три инстанции, не била добър знак към евентуалните избиратели на Кирил Петков.

Успоредно с разговорите с “Нова алтернатива” усилено се търсел друг мандатоносител. Неофициално изборът се спрял на Политическа партия “Морал, инициативност и родолюбие” (МИР). Неин основател и лидер от 2018 г. насам е бившият столичен общински съветник, преминал през БСП и “Движение 21” на Татяна Дончева, Симеон Славчев.

Именно лица от МИР в момента водели преговори с тези, които проявяват интерес да участват в политическия проект на Кирил Петков. Това споделиха вече поканени двама политици и бизнесмен.

Според техните обяснения за новия проект се търсят главно хора с изградена вече кариера и добро име, а политически се привличат както леви симпатизанти, така и такива с профила на “Демократична България”.

И бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев преди дни съобщи, че активисти вече обикалят страната и търсят съмишленици на Кирил Петков и Асен Василев. Неговата прогноза също е, че проектът на служебните министри ще се яви още на предсрочните парламентарни избори.