Прокурори: Тръмп създава измамно очакване, че ще бъде арестуван

Така подтиква към намеса в разследването на конгресмени от неговата партия

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Прокурори от Ню Йорк казаха в четвъртък, че Доналд Тръмп е създал измамно очакване, че ще бъде арестуван и е подтикнал конгресмени от неговата Републиканска партия да се намесят в разследването, свързано с подкупа, който е дал на порнозвездата Сторми Даниълс, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

В събота бившият президент предрече, че ще бъде арестуван във вторник заради разследването, водено от прокуратурата на окръг Манхатън. В понеделник трима председатели на парламентарни комисии в Камарата на представителите на САЩ, отправиха критики към окръжния прокурор Алвин Браг, че злоупотребява с прокурорските си правомощия.

Съдебен състав, който в сряда разгледа доказателствата по случая със Сторми Даниелс, все още не беше издал обвинителен акт, а вчера канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън - демократа Алвин Браг - изпрати писмо на председателите на комисиите. В писмото се казва, че обвиненията на председателите "са се появили едва след като Доналд Тръмп е създал фалшиво очакване, че ще бъде арестуван на следващия ден, а адвокатите му уж са ги призовали да се намесят".

В писмото се потвърждава, че канцеларията на Браг е "разследвала твърденията, че Доналд Тръмп е извършил нарушения на наказателното право на щата Ню Йорк".

Ако му бъде повдигнато обвинение, Тръмп ще бъде първият президент на САЩ с повдигнати наказателни обвинения в съда. Той заемаше президентския пост в страната между 2017 и 2021 г. и в момента води трета си президентска кампания, като наред с това е изправен пред правни проблеми на няколко фронта.

Съдебният състав, сформиран от граждани на Манхатън, заседава през януари. Бивш посредник на Тръмп заяви, че е дал подкуп на Даниълс дни преди президентските избори през 2016 г. по инструкции на Тръмп.

Сторми Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд, е известна актриса и режисьорка на филми за възрастни. Тя заяви, че е получила парите в замяна на мълчание за сексуален контакт, който е имала с Тръмп през 2006 г.

Тръмп отрича да е имал афера с Даниелс и заявява, че разследването е започнало по политически мотив. Във вчерашния отговор от канцеларията на Браг се казва, че тримата републикански председатели на комисии в Камарата на представителите са поискали информация, която не е публично достояние, по повод висящо наказателно разследване, което съгласно щатското законодателство е поверително.

Анонимни съдебни заседатели

Междувременно съдия постанови, че имената на съдебните заседатели ще бъдат запазени в тайна по време на предстоящия граждански процес по дело за изнасилване на писателка срещу бившия президент Доналд Тръмп. Той се позова на "много голям риск", че в противен случай те ще бъдат подложени на тормоз и други, предаде "Асошиейтед прес".

Анонимните съдебни заседатели са необичайни, особено извън наказателните дела. "Асошиейтед прес" и вестник "Дейли нюз" от Ню Йорк възразиха срещу плана за скриване на самоличността на съдебните заседатели в процеса по иска на колумнистката Елизабет Джийн Карол - отричан от Тръмп - че републиканецът я е изнасилил през 90-те години на миналия век.

Окръжният съдия на САЩ Люис А. Каплан обаче заяви, че се опасява, че съдебните заседатели ще бъдат подложени на нежелано внимание от страна на медиите и на "тормоз или нещо по-лошо" от страна на поддръжници на бившия президент, който се е обявил против съдебния процес, или от хора, недоволни от евентуална присъда.

"Въз основа на безпрецедентните обстоятелства, при които ще се проведе този съдебен процес, включително широката предварителна публичност и много големия риск, че съдебните заседатели ще се страхуват от тормоз, нежелано навлизане в личния им живот и отмъщение", пише той, "има сериозни основания да се смята, че съдебните заседатели се нуждаят от защита".

Адвокатите на Карол отказват коментар. Адвокатът на Тръмп Алина Хабба заяви, че не иска съдебните заседатели "да усещат какъвто и да е външен натиск или влияние" по време на процеса, който трябва да започне в края на следващия месец.

"Анонимността ще помогне да се гарантира, че решението им ще се основава единствено на представените им факти", каза Хабба, настоявайки, че тези факти "неопровержимо ще оправдаят" Тръмп.

Освен че имената им ще бъдат запазени в тайна, съдебните заседатели ще бъдат транспортирани до съда и обратно и ще бъдат изолирани от обществеността.