Доналд Тръмп шокира НАТО с едностранен ход за изтегляне на войски от Германия

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Може би само Доналд Тръмп би могъл да превърне изтеглянето на войските в акт на агресия. Американският президент разпореди на Пентагона рязко да намали броя на американските военни сили, разположени в Германия, където сериозното им присъствие отдавна служи като символ на ангажимента на Вашингтон да защити своите европейски съюзници.

Белият дом няма да потвърди плана, за който за първи път беше съобщено в петък от „Уол Стрийт джърнъл$, но настоящи и бивши служители, запознати с него, заявиха, че Тръмп ще ограничи американското военно присъствие на 25 000 - което изисква намаляване с близо 30 процента или приблизително 9 700 войници.

Към 31 март в Германия са били разположени 34 674 военнослужещи от САЩ, включително 20 774 от пехотата и 12 980 от ВВС, според последния публично достъпен доклад за разполагане на войски на Пентагона .

Около 19 000 допълнителни цивилни служители подкрепят униформените военни сили и този брой почти сигурно ще бъде съкратен в резултат на планираните изтегляния.

Намаляването на силите на САЩ в Европа по време на администрацията на Тръмп звучи противно на многократните заявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който опровергаваше всяко предположение, че ангажиментът на Америка към алианса може да се колебае при президента, който веднъж нарече пакта "остарял" и който многократно е тормозил съюзниците, че не са харчили достатъчно за собствените си военни.

Столтенберг посочи засиленото присъствие на САЩ като част от усилията на НАТО за засилване на възпирането срещу все по-агресивната и настойчива Русия. Москва без съмнение ще приветства всяко намаляване на военното присъствие на САЩ в Европа, което Кремъл счита за заплашително присъствие от дните на Студената война.

"Понякога също чуваме, че САЩ напускат Европа - това не е правилно", заяви Столтенберг по време на конференция в Лондон в кулоарите на срещата на върха на лидерите на НАТО през декември. "САЩ всъщност увеличават присъствието си в Европа ... Така че има повече американско присъствие в Европа, повече американски войски в Европа. Не мога да мисля за по-ясен начин за демонстриране на ангажираността на САЩ към Европа."

Нямаше признаци, че служители на НАТО са били информирани предварително за плана на Тръмп. В отговор на искане за коментар в събота, говорител на НАТО препрати въпросите към САЩ.

През последните месеци американският президент на няколко пъти изненада съюзниците с едностранни военни действия, включително рязко оттегляне от Северна Сирия, което предизвика вълнения в региона, и изненадващото целенасочено убийство на иранския генерал Касем Солеймани, което принуди НАТО да прекрати мисията си за обучение в Ирак поради страх от репресии срещу съюзническите сили там.

Изтеглянето на Тръмп от Северна Сирия постави САЩ в конфликт с Турция, друг съюзник в НАТО и подтикна френския президент Еманюел Макрон да се оплаче, че е свидетел на " мозъчната смърт " на съюза.

В петък говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Улиот излезе с изявление, което нито потвърждава, нито отрече плана за изтегляне на Тръмп за Германия.

"До момента нямаме съобщения, докато главнокомандващият, президентът Тръмп, непрекъснато преоценява най-добрата позиция за военните сили на Съединените щати и присъствието ни в чужбина", каза Улиот. "Съединените щати остават ангажирани да работят с нашия силен съюзник Германия за осигуряване на взаимната ни отбрана, както и по много други важни въпроси."

Новината, че Белият дом върви напред с изтеглянето, идва когато трансатлантическите отношения са толкова зле обтегнати, колкотоа са били във всеки един момент по време на бурния мандат на Тръмп на поста, и само няколко дни, след като германският канцлер Ангела Меркел отхвърли покана от Тръмп да присъства на среща на високо равнище на Г-7 на лидерите във Вашингтон по-късно този месец.

Меркел посочи продължаващата пандемия на коронавирус като основна причина за отказ от среща очи в очи на най-богатите и най-мощни демокрации в света. Служители, запознати с дискусиите, също така заявиха, че тя се притеснява от това лидерите да бъдат използвани като възможност за фотосесии от Тръмп, които да го покажат като връщащ света към бизнеса след блокирането заради пандемията.

Междувременно САЩ са обзети от криза в национален мащаб заради расизма и полицейската бруталност, като Тръмп заплашва да разположи сили от действащата армия по улиците на собствените си градове.

Планът на Тръмп за изтегляне на войски изглежда по-малко като форма на пряко възмездие за решението на Меркел за Г7, отколкото по-скоро като последващо действие на предишни заплахи за намаляване на американското военно присъствие в Германия, които бяха предадени от американския посланик Ричард Гренел като част от общия критицизъм на Белия дом към военните разходи на Берлин като твърде оскъдни.

Меркел и Тръмп никога не са имали добри отношения, като президентът критикува нейното управление на политиката за миграция и убежище, както и осъжда проекта за газопровод „Северев поток 2”.

Германия от своя страна реагира по-силно от почти всеки друг съюзник в НАТО срещу критиките на Тръмп за военните разходи, отбелязвайки, че всички съюзници работят за предварително договорени цели за разходите, както и подчерта, че приносът към НАТО може да се отчита по други начини, особено по отношение на оперативната поддръжка. А Меркел не остави да бъде тайна пренебрежението си към разрушителния подход на Тръмп към световната политика.

Въпреки предишните заплахи, изглежда, новината за изтеглянето изненада Берлин. Германското министерство на отбраната отказа искане за коментар. Германското списание „Дер Шпигел” съобщи, че ходът на Тръмп е очевидно „провокация“.

Норберт Рьотген, председателят на комисията по външни работи в Бундестага и претендент за наследник на Меркел като канцлер, критикува този ход в събота, като нарече американските сили в Германия "решаващи" и каза, че намаляването ще бъде "такова, за което трябва да се съжалява”.

"Не виждам някаква обективна причина за това", написа Рьотген в Туитър .

Пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на американските сухопътни сили в Европа, заяви пред „Политико”, че изтеглянето на войските не е оправдано от стратегическо мислене или анализ.

„Вярвам, че това е колосална грешка“, каза Ходжис, който сега е в мозъчния тръст Център за анализ на европейските политики. "То е чисто политическо."

Ходжис заяви, че този ход свари изненадани практически всички - от Пентагона и Конгреса до американски дипломати и военни служители в Европа, лидерите на НАТО и съюзници, особено в Германия. Ходжис каза, че Русия ще бъде основния облагодетелстван от изтеглянето на войските от Германия - и че смекчаването на американската позиция едва ли е оправдано."Кремъл не е направил нищо, за да заслужи такъв подарък", каза той. "Без промяна в поведението в Украйна или Сирия или по източния фланг на НАТО или в Черно море или Грузия, въпреки това те получават 28% намаление на размера на военните способности на САЩ, което беше основна част от възпирането на НАТО."

С привидно малка подготовка за толкова голямо прегрупиране, далеч не е ясно колко бързо може да бъде изпълнено нареждането на Тръмп, особено с продължаващата пандемия, причиняваща допълнителни логистични затруднения. "Ще бъде много трудно, разрушително и скъпо да се преместят няколко хиляди войници и летци обратно в Щатите", каза Ходжис.

Дейвид Херценхорн, „Политико”, БГНЕС