"Тренд": Подкрепата за ПП ерозира, "Възраждане" качва доверието

Има шанс партията на Стефан Янев да влезе в парламента като шеста политическа сила, коментира Димитър Ганев

Димитър Ганев

Димитър Ганев

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на "Тренд", цитирано от БНР. То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството.

19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При правителството се наблюдава същата тенденция – през април положителната оценка към кабинета е била 27%, а през настоящия месец е вече 22%.

“Нека се придържаме към това, че това е момента снимка, не за друго, а защото за разлика от други периоди, в които сме съблюдавали обществено-политическите нагласи на българите, в момента говорим по-скоро за доста динамичен период. Трябва да уточним и това, че не сме в изборна ситуация“, казва в “Нашият ден“ политологът Димитър Ганев и допълва:

“Не можем да говорим за някакво застиване на данните, а напротив, в последните четири месеца имаме няколко ясни тенденции, които се открояват и не могат да спрат. Първо, ерозия в подкрепата на основната управляваща партия “Продължаваме промяната“, които за четвърти пореден месец отбелязват спад в своята подкрепа. Втората тенденция, която също забелязваме, е ръст в подкрепата към партия “Възраждане“ на Костадин Костадинов.“

Промяна в съотношенията

“Да припомним, че през януари партията на Кирил Петков и Асен Василев беше с подкрепа от 26%, докато “Възраждане“ беше с 6%. Днес това изглежда по следния начин – 17% подкрепа към гласуващите към “Продължаваме промяната“ и над 10% за “Възраждане“. Големият въпрос от тук нататък е дали тази тенденция ще продължи. Личното ми мнение е, че ще продължи, но не с тези темпове, които бяха последните четири месеца.

“Възраждане“ има определен потенциал, който няма да расте вероятно по същия бърз начин, дори в някакъв момент ще спре растежа си. Ако бързите стъпки на ерозия на “Продължаваме промяната“ се задържат, това би бил много тежък сценарий за тях. Струва ми се обаче, че все пак ще се забави и този тренд на спад в подкрепата.

Една от най-интересните новини в това проучване е появата на новия политически субект в лицето на Стефан Янев и неговата партия “Български възход“. Ще се въздържа от прогнози, защото нямаме проучвания, които да показват някаква тенденция в подкрепата му.

Там седи и един много сериозен въпрос, на който все още няма отговор. Или поне няма ясен и категоричен отговор – това проект на президента Радев ли?

За никого не е тайна, че голяма част от подкрепата идва именно по линия на това, че част от хората привиждат това като продължение на служебното правителство и волята на Румен Радев, а ми се струва, че това не е съвсем така.“

Подкрепата за президента Радев

“Отчетохме и определена ерозия в подкрепата на президента Радев в началото на годината, имаше спад от шест пункта на неговата подкрепа. Ако не ме лъже паметта, това беше през месец февруари и до голяма степен беше свързано с това, че президентът, като форма на патрон на този кабинет, със сигурност, легитимирайки го поне в първите няколко месеца след изборите, носеше част от негативите и част от непопулярните му решения. В последните два месеца, заради ясните му позиции и дистанцирането му от управлението, той започва да се разкача от това да носи отговорност върху действията на това управление.

На второ място, президентът Радев взе две позиции в последните два месеца – около ветото на РСМ и относно военно-техническата помощ за Украйна. За никого от нас не е тайна, че и двете позиции, които Радев зае, се ползват с широка обществена подкрепа. Това е един от основните фактори за задържането на неговата подкрепа, а не той да следва тренда на ерозия, каквато виждаме при управляващата коалиция.“

Накъде се насочват негласуващите?

“Част от тях преориентираха симпатиите си към проекта на Стефан Янев, друга припознават и “Възраждане“, но има едно уточнение, което е важно да направим, а именно – в последната година и половина има два лагера, които седят практически непроменени.

През лятото на 2020 г. се образуваха т.нар. "лагери на протеста" и "лагери на статуквото". Още тогава с колегите от “Тренд“ мерихме каква е подкрепата за протеста. Тогава подкрепата за протеста беше около 60%, докато тези, които казват, че не подкрепят протеста, бяха около 30%. Ако си спомняте и на трите избора през 2021 г. лагерът на промяната и този на статуквото имаха едно и също съотношение. Това, което наблюдаваме с появата на Стефан Янев е, че той взима освен от негласуващите и от гласовете на лагера на промяната.“