Цацаров: Предложил съм на президента отмяна на придобито гражданство на хора от Русия, Йордания и Пакистан

Сред хората, които са извън закона, има и от Египет

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

"До момента в 7 случая съм предложил отмяна на придобито българско гражданство". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си по Комисията по паспортите.

"В резултат на извършваните проверки не само по отношение на механизма на придобиване на българско гражданство, но и на това, което най-общо можем да наречем спазване на задължението за поддържане на инвестициите за двегодишен период или за поне двегодишен, са установени случаи, в които тези инвестиции въобще не са поддържани, дори не са поддържани за времето от момента, в който са направени, до момента, в който е издаден указ за придобиване на българско гражданство. На практика в резултат на проверките, които са осъществени по подадени материали от ДАНС, след това проверки от прокурори от Върховната касационна прокуратура, на базата на тях до момента в 7 случая аз съм предложил на министъра на правосъдието да упражни своето правомощия по чл. 34 от Закона за българското гражданството. Това означава да предложи на президента на републиката да издаде указ за отмяна на натурализацията, направо казано за отмяна на придобитото българско гражданство", допълни още Цацаров.

По думите му два от случаите са за граждани от Руската федерация, в три от случаите са граждани на Египет, един от Пакистан и един от Кралство Йордания. "Във всички тези седем случаи. Това са случаи от момента на предното изслушване, досега, т.е. проверките продължават и могат да се появят и нови случаи, причините, на които се основават предложенията за отмяна, са неспазване на задължението за поддържане на инвестициите. Цитирах ви седем случая. От тези седем всичките формата на инвестициите са закупени държавни ценни книжа. От всичките тези седем случая само по един от цитираните направеното вложение инвестиция, т.е. закупените държавни ценни книжа са били съхранявани около 6 месеца, вместо поне две години, след издаването на указа за придобиване на българско гражданство", каза Цацаров.