Цената на руския нефт Urals падна под 12 долара за барел

Цената на руския нефт марка Urals падна под 12 долара за барел, предава РИА Новости, като се позовава на аналитичната агенция Argus.

„Цената на сорта в Северозападна Европа (NWE) в абсолютно изражение е намаляла с 5,92 долара за барел до 11,59 долара за барел (CIF Ротердам)“, се казва в съобщението.

От агенцията отбелязват, че най-ниската цена е регистрирана на 1 април, когато за барел от руския петрол са предлагали 10,54 долара. Това е била най-ниската цена от март 1999 година.

Световните цени на енергоносителите продължават да падат, сутринта цената на северноморската смеска Brent падна до минимум от 11 декември 1999 г. - под 16 долара за барел. В понеделник май фючърсите на WTI за първи път в историята стигнаха до отрицателно стойности (по-късно се възстановиха).

Пандемията от COVID-19 предизвика рекорден спад на цените на петрола поради спада в търсенето на суровините. Отрицателно въздействие върху пазара оказа и липсата на споразумение между страните-членки на ОПЕК+. Сделката беше сключена едва в средата на април, което помогна за временно стабилизиране на ситуацията на пазара, но след това цените отново започнаха да падат.