Цветанка Андреева: Споразумението, предложено от ГЕРБ, е шанс за силна коалиция

Коалицията е свързана с механизми за отчетност

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Споразумението, което ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ, е не просто спасителен вариант, а е много по-добрият вариант за държавата и за двата основни участника в управлението. Това заяви пред БНР политологът Цветанка Андреева.

"Този път има предложение за властта да бъде съставена по много по-здрав и много по-ясен начин и много по-дългосрочен. ... Има разписани механизми. Аз виждам шанса не толкова като оцеляване на досегашната сглобка, а за изглаждане на нова силна и политически ясна коалиция." - коментира тя.

По думите на Андреева носенето на политическа отговорност и разпределянето на министерствата е съотносимо с начина, по който ще бъдат избрани регулаторните органи:

"Намирам изключителен политически баланс и смисъл на взаимен контрол между двата коалиционни партньора в това министърът да е от една политическа сила, а шефът на ресорната парламентарна комисия да е от друга. ... Липсата на разписани механизми за вземане на решения саботираше сглобката." - посочи тя.

Коалицията е свързана с механизми за отчетност, няма го вече спокойствието на еднопартийното управление, подчерта Цветанка Андреева.