“Убитият“ от Украйна командир на Черноморския флот се появи във видео?

Виктор Соколов, снимка: Фокус

Виктор Соколов, снимка: Фокус

Командирът на Черноморския флот на Русия, за когото Украйна твърди, че загина при неотдавнашен ракетен удар, се появи на снимки, разпространени от руското министерство на отбраната, съобщава БГНЕС.

По-рано тази седмица Киев заяви, че са били убити адмирал Виктор Соколов и 34 офицери при безпрецедентен удар по военноморския щаб на флота в анексирания Кримски полуостров миналата седмица.
 
В осемминутното видео, разпространено по-късно от Министерството на отбраната, Соколов се появява на екрана няколко пъти, без да говори, като участник чрез видеовръзка на заседание, проведено и председателствано от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Министерството разпространява и изявление, в което не се споменава името на Соколов, но от което става ясно, че срещата се е състояла по-рано през деня.

Минути преди публикуването на изявлението Кремъл заяви пред репортери, че не разполага с "никаква информация" относно статута на командира и отклони въпросите към Министерството на отбраната. А това поставя под съмнение автентичността на въпросното видео, в което присъства и обявения от Киев за мъртъв  командир на Черноморския флот.

В деня на нападението над руския Черноморски флот от Кремъл заявиха, че един военнослужещ е изчезнал, след като първоначално съобщи, че един човек е бил убит. Без съмнение това е сериозен удар за Москва, която през последните месеци претърпя поредица от нападения срещу стратегически важното пристанище Севастопол. Още повече, че след анексията на Крим от Русия през 2014 г. той е ключов военен и логистичен център за армията на Москва.