Вицепрезидентът Ангел Марин подписал указа за българско гражданство на руския посланик Анатоли Потапов

Ангел Марин и Анатоли Потапов

Ангел Марин и Анатоли Потапов

Вицепрезидентът на Георги Първанов Ангел Марин е подписал Указа, с който бившият руски посланик Анатоли Потапов е придобил българско гражданство, установи проверка на Faktor.bg. Скандалната тема бе повдигната в неделя по Нова ТВ от депутата от ДБ Кристина Петкова. Потапов е получил български паспорт през 2008 година, още докато е бил действащ посланик на Руската федерация у нас. По-късно и цялото му семейства са придобили статут на български граждани. 

Проверка на „Медияпул“ пък е установила, че предложението Потапов да стане руски гражданин е направено от тогавашния регионален министър Асен Гагаузов, който бе част от министерския съвет на правителството на Сергей Станишев. Аргументът за предложението е заради „особени заслуги“,  като най-вероятно се има предвид така наречения „Голям шлем“ в енергетиката, който Путин и Първанов договориха – АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас-Александрополис“. В крайна сметка и трите проекта претърпяха пълен провал и не бяха реализирани.

След  Потапов и съпругата му Татяна е придобила българско гражданство, а през 2016 година български паспорт получава синът им, а през 2019 г. и внукът им Егор.
Българските паспорти се оказаха ценни и предпочитани от много руски граждани, заради възможността безпрепятствено да пътуват в целия Европейски съюз, избягвайки визовите ограничения.

По времето на вицепрезидента Ангел Марин и президента Георги Първанов избухнаха и други скандали с предоставяне на българско гражданство на съмнителни и скандални личности. Така например с укази, подписани от Марин българско гражданство са придобили жената на петролния бос Денис Ершов, както и на сръбския мафиот Сретен Йосич. Оказва се, че през двата си мандата Марин е одобрил 81 хил. молби за българско гражданство, а героят на социалистическия труд, строителят Игнат Раденков го бе обвинил в корупционна схема за трупане на милиони от български паспорти.