Украински кораб със зърно напусна черноморското пристанище въпреки руската заплаха

Украйна съобщи, че товарен кораб, превозващ зърно, е напуснал южно черноморско пристанище въпреки заплахата на Русия да третира гражданските плавателни съдове там като потенциални военни цели.

Москва отправи предупреждението, след като това лято се отказа от споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, за да се разреши морският износ от Украйна. Но Киев създаде морски коридор, който няколко товарни кораба използваха.

"Корабът "Resilient Africa" с 3000 тона пшеница е напуснал пристанище Черноморск и се насочва към Босфора", заяви министърът на инфраструктурата Олександър Кураков в социалните мрежи, цитиран от АФП.

Той уточни, че корабът е влязъл в украинското пристанище няколко седмици по-рано по новосъздадения коридор, заедно с още един кораб, който според Кураков скоро ще отплава за Египет.

През юли Русия провали ключовата сделка, която гарантираше безопасно преминаване на зърнени товари от три украински пристанища, и засили атаките срещу пристанищната инфраструктура на Украйна. /БГНЕС