Украински политилог: Зеленски получи първо "порицание" от Джо Байдън

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски получи „порицание“ от Джо Байдън по време на първия телефонен разговор със стоппанина на Белия дом. Това каза украинският политолог Михайло Погребински пред Първи независим телевизионен канал, цитиран от руския вестник “Российская газета“ и "Фокус".

"Чакахте дълго и нервно, докато най-накрая Байдън Ви се обади - и какво се случи? Да, някак си получихте забележка, че трябва да извършите онези реформи, които наистина не искате", цитира изданието думите на Погребински.

Според политолога е крайно време киевските власти да хвърлят всичките си сили за прекратяване на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна, в който гражданите продължават да умират, както и да решат проблема с масовата ваксинация на населението срещу коронавируса . Но вместо това те мислят само как да „угодят на американското посолство“, а също така са ангажирани с политическото преследване на ръководителя на политическия съвет на „Опозиционна платформа - За живот“ Виктор Медведчук.

По-рано от кабинета на Зеленски потвърдиха, че в разговор с Байдън той е обещал да проведе реформи в Украйна, които Вашингтон изисква от него.