Украинските сили преминаха река Ингулец – това е шанс за освобождаване на Херсон

Ако украинците стигнат до моста на Днепър, ще освободят Херсон и ще отворят пътя за Крим

Илюстрация: Роман Маевски

Илюстрация: Роман Маевски

Украинските войски са преминали река Ингулец и са създали плацдарм за офанзива по посока към река Днепър – ако достигнат моста при Нова Каховка, то Херсон ще бъде освободен и пътят към Крим отворен. Такава прогноза прави Роман Маевски в социалната мрежа Фейсбук.

Пълният текст на коментара му:

Днес мога да ви информирам за положението с обичайната доза оптимизъм, защото последната "голяма " офанзива на

"непобедимата" изглежда постигна максимума на възможностите си

Започвайки от североизток, района на Харков, трябва да кажа, че преди седмица нещата бяха много оптимистични. УВС изтласкаха орките на изток и в един момент прекосиха река Донец и наближиха малко градче Волчанск. Градчето е стратегически, защото от там минава единият от двата пътя, все още достъпни за снабдяване на руската армия. За съжаление, руснаците се усетиха и контраатакуваха, измествайки украинците на позиции западно от реката. Дори имаше опасност тази украинска част да бъде взета в обкръжение. За щастие руснаците бяха спрени и от вчера украинците са пак в настъпление, излизайки на две места на държавната граница, разрязвайки руските сили там на три части.

Несъмнено,

най-тежко е положението в триъгълника Славянск, Северодонецк, Бахмут

След провалите на всички опити да вземат в обкръжение украинската групировка там, руснаците започнаха да си поставят все по-скромни цели.

Първоначалният, амбициозен план да се затвори района от Изюм през Славянск и Краматорск до Хорливка бе болезнено коригиран още преди поне месец. От тогава

руските плановици намаляват своите апетити с огромна скорост

и от всичките 4 възможни направления на атака ( последната беше кървавата баня при Серебрянка ) не има остана нито една. Така, тактическият пробив на юг при Попасна в посока на север към Берестово се оказа безсмислена жертва на стотици орки. Явно е че руските войски от север и юг  няма да се срещнат никога. Остана само една реална цел и то само за престиж, без стратегическо значение - Северодонецк. Това са всъщност два града разделени от река Донец. Северодонецк обаче е служил през годините от 2014 като украински административен център на Донецката област. Един вид - столица. Нейното превземане би било символично, "пълно" "освобождение на Донецка Област.  Руснаците са хвърлили всички последни сили там. Тежки боеве се водят в един от северните квартали, но украинците се държат. Но дори и да се изтеглят в Лисичанск, през единствения съществуващ мост ( със сигурност миниран ) то руснаците вече нямат възможност да ги последват. Просто не са останали никакви резерви. Нито в жива сила ,нито в техника. Последните съобщения за транспорти на танкове Т-62 са изображението на руското отчаяние. Тези машини не само че са стари и не представляват голяма бойна стойност, но имат и различен от стандартния калибър - 115 мм.  Като знаем капацитета на руската логистика, можете да си представите каква лесна плячка ще станат на бойното поле.

Вчера

руснаците се похвалиха, че са превзели град Лиман,

на запад от Славянск, около 17 км. Огласено е това като голяма победа, но явно за хора, които не разбират от карти. Ако се вгледаме, то ще забележим, че тези 17 км са всъщност непроходими блата. Човек на кон не може да мине от там. Има само един път и един мост зад който се намират защитните линии на УВС. Гарантирам ви че, всеки метър от този път, както и моста са на прицел на украинската артилерия. Руснаците знаят това и по тази причина са спрели движението си на Запад. Сигурен съм, че ако падне Северодонецк от Кремъл ще обяви "победа" и успешен край на "специалната" операция и ще потърсят начин да седнат за преговори. Но такива няма да има.

Никой в света вече няма да им помага

(дори и тия смешници Микрон, Шулц и кой беше още). А причината е в това, че е вече ясно колко слаба е Русия. Битката за Донецка област въвлече всички налични руски сили в изтощителен бой за всичко или нищо. Украинците не само че издържаха но и нанесоха ужасяващи загуби на противника.

А вчера сутринта получих най-сетне информацията, която чаках с голямо нетърпение.

украинските въоръжени сили са освободили

три села, Андриивка, Билохирка и Сухий Ставок в Херсонска област!!!  Дреболия, но от голямо значение. Ако погледнете посоката на тази контраdтака ( надявам се да е такава ) то ще видите, че украинците са преминали река Ингулец и са създали плацдарм за офанзива по посока на Козацкие-Нова Каховка, където е язовирната стена и мост през река Днепър.

Ако успеят да стигнат дотам, то Херсон ще бъде освободен и пътят към Крим отворен.

А всички руски сили са в Донбас. Следва много интересна седмица... Слава Украине! Героям Слава!