Зеленски поиска от Джо Байдън помощ в "сдържането" на Русия

Ако САЩ искат да ни видят в НАТО, те трябва да го кажат директно и да го направят. Не на думи"

Украинският президент Владимир Зеленски се обърна към американския си колега Джо Байдън за помощ в "сдържането" на Русия, предава "Фокус".

Според CNN Зеленски е казал, че САЩ са "добри приятели" на Украйна, но Байдън "трябва да направи повече", за да се противопостави на Русия и да прекрати конфликта в Донбас.

Според Зеленски Киев се нуждае от повече пари, повече оръжия и - най-важното - повече подкрепа за влизането на страната в Северноатлантическия алианс.

"Ако САЩ искат да ни видят в НАТО, те трябва да го кажат директно и да го направят. Не на думи", каза украинският лидер.

Ситуацията в Донбас ескалира през февруари тази година: имаше опит за убийство на командира на батальона на народната милиция на ДНР, украинските сили за сигурност стреляха с миномети по Горловка и покрайнините на Донецк и боевете се засилиха. През април ДНР съобщи за смъртта на дете след удара от украински дрон. Освен това въоръжените сили на Украйна обстрелват непризнатите републики с оръжия, забранени от Минските споразумения.

В началото на април главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак заяви, че Киев възнамерява да засили групировката на войските в Донбас и в кримска посока, тъй като Русия, според него, постепенно увеличава военното си присъствие близо до границата с Украйна. Наскоро американският президент Джо Байдън увери украинския си колега Владимир Зеленски, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна „в лицето на руската агресия в Донбас и Крим“. Руското външно министерство нарече разговорите за потенциален конфликт между Русия и Украйна като „поредната фикция“ на Киев.